Konya Aile Hukuku Avukatı

Konya Aile Hukuku Avukatı

4721 sayılı Türk Medeni Kanunu aile hukukunun dayandığı temel kanunlardan birisidir. Konya aile hukuku avukatı ise bu kanuna dayanarak müvekkillerinin haklarını savunur. Mağdur olan müvekkillerinin haklarını almaya çalışır.

Aile Hukuku Avukatı Nedir ve Hangi Davalara Bakar?

Konya en iyi aile hukuku avukatı, Türk Medeni Kanunu ve aile hukukunu ilgilendiren diğer kanunlarda uzman, aile hukuku ile ilgili davalarda deneyimli olan hukuk fakültesi mezunudur. 

Konya aile hukuku avukatı, uzmanlığı ve deneyimi gereği, aşağıdaki aile hukuku konuları ve davalarıyla ilgilenir.

Anlaşmalı Boşanma Davaları

Uygulamada iki türlü boşanma davası vardır. Anlaşmalı ve çekişmeli boşanma davaları. Her ne kadar, boşanma davaları yasalar nezdinde ayrıma tabi tutulmasa da, anlaşmalı boşanma davaları çekişmeli boşanma davalarından daha kısa sürer. 

Taraflar anlaşma protokolü hazırlayarak ve imzalayarak, boşanma davasına konu olan hususlar üzerinde anlaşırlar. Bu yüzden anlaşmalı boşanma davaları daha kısa sürer. 

Anlaşmalı boşanma davalarında aşağıdaki konular üzerinde anlaşmaya varılmıştır: 

  • Çocukların velayeti
  • Nafaka
  • Maddi ve manevi tazminat
  • Aile konutunun kullanımı
  • Düğün takıları

Anlaşmalı boşanma davasının açılabilmesi için tarafların en az 1 yıl evli kalmış olması gerekir. 

Herhangi bir hak kaybının olmaması adına tarafların anlaşma protokolünü deneyimli ve alanında uzman Konya aile hukuku avukatı yardımıyla hazırlamaları yararlı olacaktır.

Çekişmeli Boşanma Davaları

Türk Medeni Kanunu madde 161-166’daki nedenlerden dolayı taraflar boşanma davası açarlar.

“I. Zina

Madde 161- Eşlerden biri zina ederse, diğer eş boşanma davası açabilir.

Davaya hakkı olan eşin boşanma sebebini öğrenmesinden başlayarak altı ay ve her hâlde zina eyleminin üzerinden beş yıl geçmekle dava hakkı düşer.

Affeden tarafın dava hakkı yoktur.

II. Hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış

Madde 162- Eşlerden her biri diğeri tarafından hayatına kastedilmesi veya kendisine pek kötü davranılması ya da ağır derecede onur kırıcı bir davranışta bulunulması sebebiyle boşanma davası açabilir.

Davaya hakkı olan eşin boşanma sebebini öğrenmesinden başlayarak altı ay ve her hâlde bu sebebin doğumunun üzerinden beş yıl geçmekle dava hakkı düşer.

Affeden tarafın dava hakkı yoktur.

III. Suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme

Madde 163- Eşlerden biri küçük düşürücü bir suç işler veya haysiyetsiz bir hayat sürer ve bu sebeplerden ötürü onunla birlikte yaşaması diğer eşten beklenemezse, bu eş her zaman boşanma davası açabilir.

IV. Terk[12]

Madde 164- Eşlerden biri, evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerini yerine getirmemek maksadıyla diğerini terk ettiği veya haklı bir sebep olmadan ortak konuta dönmediği takdirde ayrılık, en az altı ay sürmüş ve bu durum devam etmekte ve istem üzerine hâkim veya noter tarafından yapılan ihtar sonuçsuz kalmış ise; terk edilen eş, boşanma davası açabilir. Diğerini ortak konutu terk etmeye zorlayan veya haklı bir sebep olmaksızın ortak konuta dönmesini engelleyen eş de terk etmiş sayılır.

Davaya hakkı olan eşin istemi üzerine hâkim veya noter, esası incelemeden yapacağı ihtarda terk eden eşe iki ay içinde ortak konuta dönmesi gerektiği ve dönmemesi hâlinde doğacak sonuçlar hakkında uyarıda bulunur. Bu ihtar gerektiğinde ilân yoluyla yapılır. Ancak, boşanma davası açmak için belirli sürenin dördüncü ayı bitmedikçe ihtar isteminde bulunulamaz ve ihtardan sonra iki ay geçmedikçe dava açılamaz.

V. Akıl hastalığı

Madde 165- Eşlerden biri akıl hastası olup da bu yüzden ortak hayat diğer eş için çekilmez hâle gelirse, hastalığın geçmesine olanak bulunmadığı resmî sağlık kurulu raporuyla tespit edilmek koşuluyla bu eş boşanma davası açabilir.

VI. Evlilik birliğinin sarsılması

Madde 166- Evlilik birliği, ortak hayatı sürdürmeleri kendilerinden beklenmeyecek derecede temelinden sarsılmış olursa, eşlerden her biri boşanma davası açabilir.

Yukarıdaki fıkrada belirtilen hâllerde, davacının kusuru daha ağır ise, davalının açılan davaya itiraz hakkı vardır. Bununla beraber bu itiraz, hakkın kötüye kullanılması niteliğinde ise ve evlilik birliğinin devamında davalı ve çocuklar bakımından korunmaya değer bir yarar kalmamışsa boşanmaya karar verilebilir.

Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi hâlinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu hâlde boşanma kararı verilebilmesi için, hâkimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın malî sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Hâkim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü hâlinde boşanmaya hükmolunur. Bu hâlde tarafların ikrarlarının hâkimi bağlamayacağı hükmü uygulanmaz.

Boşanma sebeplerinden herhangi biriyle açılmış bulunan davanın reddine karar verilmesi ve bu kararın kesinleştiği tarihten başlayarak üç yıl geçmesi hâlinde, her ne sebeple olursa olsun ortak hayat yeniden kurulamamışsa evlilik birliği temelden sarsılmış sayılır ve eşlerden birinin istemi üzerine boşanmaya karar verilir.”

Yukarıdaki maddelerden de anlaşılacağı üzere, boşanma davasına konu olan nedenler aslında aile birliğinin temelinden sarsılması anlamına gelir.

Maddi ve Manevi Tazminat Davaları

Türk Medeni Kanunu madde 174’te aile hukukunu ilgilendiren maddi ve manevi tazminat konuları: 

“V. Boşanmada tazminat ve nafaka

  1. Maddî ve manevî tazminat
  1. Madde 174- Mevcut veya beklenen menfaatleri boşanma yüzünden zedelenen kusursuz veya daha az kusurlu taraf, kusurlu taraftan uygun bir maddî tazminat isteyebilir.

Boşanmaya sebep olan olaylar yüzünden kişilik hakkı saldırıya uğrayan taraf, kusurlu olan diğer taraftan manevî tazminat olarak uygun miktarda bir para ödenmesini isteyebilir.”

Olarak belirtilmiştir. Boşanmada kusurlu olan taraf tazminat öder. Ayrıca boşanmadan sonra ekonomik olarak sıkıntıya düşme tehlikesi olan tarafa da tazminat verilmesine karar verilebilir. 

Nafaka Davaları

Türk Medeni Kanunu madde 169’da nafaka: 

“III. Geçici önlemler

Madde 169- Boşanma veya ayrılık davası açılınca hâkim, davanın devamı süresince gerekli olan, özellikle eşlerin barınmasına, geçimine, eşlerin mallarının yönetimine ve çocukların bakım ve korunmasına ilişkin geçici önlemleri re’sen alır.”

Denilerek nafaka konusuna değinmiştir.

Ayrıca Türk Medeni Kanununun 175 ve 176 maddelerinde: 

“2. Yoksulluk nafakası

Madde 175- Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan malî gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir.

Nafaka yükümlüsünün kusuru aranmaz.

3. Tazminat ve nafakanın ödenme biçimi

Madde 176- Maddî tazminat ve yoksulluk nafakasının toptan veya durumun gereklerine göre irat biçiminde ödenmesine karar verilebilir.

Manevî tazminatın irat biçiminde ödenmesine karar verilemez.

İrat biçiminde ödenmesine karar verilen maddî tazminat veya nafaka, alacaklı tarafın yeniden evlenmesi ya da taraflardan birinin ölümü hâlinde kendiliğinden kalkar; alacaklı tarafın evlenme olmaksızın fiilen evliymiş gibi yaşaması, yoksulluğunun ortadan kalkması ya da haysiyetsiz hayat sürmesi hâlinde mahkeme kararıyla kaldırılır.

Tarafların malî durumlarının değişmesi veya hakkaniyetin gerektirdiği hâllerde iradın artırılması veya azaltılmasına karar verilebilir.

Hâkim, istem hâlinde, irat biçiminde ödenmesine karar verilen maddî tazminat veya nafakanın gelecek yıllarda tarafların sosyal ve ekonomik durumlarına göre ne miktarda ödeneceğini karara bağlayabilir.”

Olarak ifade edilmiştir. İlgili kanunlara göre nafaka verilmesine hakim karar verir. Nafaka miktarının artırılması ise enflasyon oranlarına göre belirlenir. 

Velayet Davaları

Çekişmeli boşanma davasının en sıkıntılı konularından bir tanesi de çocukların velayetinin kimde olacağıdır. 

Velayet konusuna hakim karar verir. Çünkü ilgili yasalar bu kararın verilmesine hakime bırakmıştır. 

Hakim ise her iki tarafın ekonomik, sosyal ve psikolojik durumlarını değerlendirerek velayetin kime verileceğine karar verir. 

Uzman bir pedagog eşliğinde çocuğun da fikri alınır. 

Yukarıda sayılan konuların dışında, aşağıda sıraladığımız konular da Konya avukat konuları arasındadır: 

  • Kanuni olarak nikah yapma koşulları,
  • Evlenme işlemleri ve koşulları,
  • Boşanma şartları ve boşanmanın nasıl olacağı,
  • Anlaşmalı boşanma şartları,
  • Çekişmeli boşanma,
  • Mal paylaşımı,
  • Mal rejiminin tanımlanması,
  • Aile konutuna ait konular,
  • Soybağı ile ilgili konular,
  • Evlat edinme şartları,
  • Velayet şartları ve velayetin tanımları,
  • Çocukların nafaka alması şartları ve miktarları,
  • Çocuk hakları,
  • Kadın hakları,
  • Vesayet konuları,
  • Kayyımlık kurumu ile ilgili konular,
  • Yardım nafakası şartları,
  • Evlilik dışı ortak yaşamın şartları,
  • Aile içi şiddetin önlenmesi,
  • Çocuk kaçırma cezaları,
  • Çocuk istismarının önlenmesi ve 
  • Taşıyıcı annelik konuları,
  • Babalık davaları,
  • Evliliğin iptali davaları,
  • Yabancı mahkeme kararlarının Türk Mahkemeleri tarafından tanınması konuları.

Türk medeni  kanununa göre aile hukuku 3 bölümde değerlendirilir: 

  • Evlilik hukuku
  • Hısımlık hukuku
  • Vesayet hukuku

Evlilik hukuku da aile hukuku kapsamındadır. Aşağıdaki ilgili kanunlar, evlilik hukukunun temel dayanağını oluşturur: 

  • TMK madde 118-160 – evlenme
  • TMK madde 161-184 – boşanma
  • TMK madde 185-201 – evliliğin genel hükümleri
  • TMK madde 2020-281 – eşler arasındaki mal rejimlerinin belirlenmesi

Hısımlık

Türk Medeni Kanunu madde 129’da hısımlık: 

“Aşağıdaki kimseler arasında evlenme yasaktır:

1. Üstsoy ile altsoy arasında; kardeşler arasında; amca, dayı, hala ve teyze ile yeğenleri arasında,

2. Kayın hısımlığı meydana getirmiş olan evlilik sona ermiş olsa bile, eşlerden biri ile diğerinin üstsoyu veya altsoyu arasında,

3. Evlât edinen ile evlâtlığın veya bunlardan biri ile diğerinin altsoyu ve eşi arasında.”

Olarak tanımlanmıştır. Yani hısımlık evlenmeye engel akrabalık bağıdır. 

Hısımlık ile ilgili Türk Medeni Kanunundaki diğer kurallar aşağıdaki gibidir: 

  • Soy bağının kurulması Türk Medeni Kanunu madde 282-363
  • Aile TMK madde 364-394

Yukarıda sıraladığımız kanun maddeleri ihlal edilirse, dava konusu olabilirler. Yani hısımlarında birbirlerine dava açma hakkı vardır. 

Vesayet

Psikolojik ve fizyolojik olarak kendisini savunamayan, kendi başına karar verecek akıldan yoksun kişileri savunmak amacıyla, kanunların belirlediği ölçüde koruyucu olarak atanan kişiye vasi, bu kurumun adına da vesayet adı verilir. 

Türk Medeni Kanunundaki vesayetle ilgili maddeler aşağıda sıralanmıştır: 

  • Vesayetin düzeni TMK madde 396-437
  • Vesayetin yürütülmesi TMK madde 438-469
  • Vesayetin sona ermesi TMK madde 470-494

Aile hukukunun temel dayanağı olan Türk Medeni Kanununu https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuatmetin/1.5.4721.pdf bağlantısından detaylı olarak inceleyebilirsiniz. 

Konya Aile Hukuku Avukat Tavsiye 

En iyi avukatlardan hukuki yardım alabilmeniz için avukatı her yönüyle araştırmanız gerekir. Hukuk bürosu olarak sizlere tavsiyemiz, avukat seçimi yapmadan önce internet üzerinden avukatın yapmış olduğu çalışmalara göz atmanızdır. Ayrıca avukatın hakkında yapılan yorumları inceleyerek de avukat hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. 

Konya En İyi Aile Hukuku Avukatı

Alanında uzman, uzun yıllardan bu yana aile hukuku davalarında deneyim kazanmış avukatlarımızdan hukuki yardım alabilirsiniz. 

Konya Aile Hukuku Hizmeti

Velayet, nafaka, maddi ve manevi tazminat, aile konutunu kimin kullanacağı, anlaşma protokolünün hazırlanması ve diğer aile hukuku konularında hizmet veriyoruz. 

Konya Aile Hukuku Avukatı Ücretleri

Genel olarak boşanma davalarındaki vekalet ücretleri söz konusudur. Vekalet ücretleri aşağıda sıralanmıştır: 

  • Asgari vekalet ücreti 9.200 TL + %8 KDV
  • Anlaşmalı boşanma davaları vekalet ücreti 27.000 TL
  • Çekişmeli boşanma davaları vekalet ücreti 40.000 TL

Yukarıdaki ücretlerin üst sınırı belirlemede Konya aile hukuku avukatı yetkilidir. 

Konya Aile Hukuku Davaları Masrafları

Konya adliyesi ve diğer adliyelerde görülen aile hukuku dava masrafları aşağıdaki unsurlardan oluşur:

  • Başvuru harçları
  • Dosya giderleri
  • Peşin alınan harçlar
  • Tebligat giderleri
  • Vekalet suret harçları
  • Bilirkişi ücretleri
  • Tanık giderleri 
  • Diğer iş ve işlemlerden alınan harçlar

Ortalama olarak aile hukukundaki yargılama giderleri 1.500-2.000 TL aralığındadır.

Aile Hukuku Avukatının Aile Hukuku Davalarına Etkileri

İyi bir avukattan hizmet aldığınızda hak kaybına uğramazsınız. Deneyimli Konya aile hukuk avukatı, zorlu dava süreçlerine girmeden tarafların anlaşmasını sağlayabilir.

Ayrıca davalardaki detayları analiz ederek ve kapsamlı bir dava dosyası hazırlayarak, davayı kazanmanızı sağlar. Hak kaybına uğramanızı engeller. 

Aile Hukuku Davalarına Hangi Mahkemeler Bakar?

İlk derece mahkemeleri olarak Aile mahkemeleri, ikinci derece mahkemeleri olarak ise Yargıtay ve istinaf mahkemeleri aile hukuku davalarına bakmakla yetkili ve görevlidirler.

Konya Aile Hukuku Avukatı Hizmetini Güneyli Hukuk Bürosu Nasıl Vermektedir?

Konya hukuk bürosu olarak aşağıdaki hizmetleri müvekkillerimize veriyoruz: 

  • Dava açmadan önce müvekkillerimizin anlaşması için zemin hazırlıyoruz. Bu kapsamda müvekkillerimiz arasında uzlaşma sağlamaya çalışıyoruz. 
  • Müvekkillerimize hukuki danışmanlık hizmeti veriyoruz. 
  • Müvekkillerimiz adına dava dilekçesi ve dava dosyası hazırlayarak ilgili mahkemelere başvuruda bulunuyoruz. 
  • Mağdur olan müvekkillerimizin talebi üzerine koruma kararı ve ihtiyati tedbir kararları aldırabiliyoruz. 
  • İlk derece mahkemelerin verdiği kararlara itiraz ederek, davayı bir üst mahkemeye taşıyoruz. 
  • Müvekkilimiz adına icra ve haciz işlemlerini başlatıyoruz. 

Aile Hukuku Avukatı ile Aile Hukuku Davası Nasıl Açılır?

Konya aile hukuku avukatı olarak müvekkilimizden aldığımız vekaletnameye dayanarak, aile mahkemesine dilekçe ve dava dosyası vererek, aile hukuku davalarını açıyoruz.

Aile Hukuku Davaları Ne Kadar Sürer?

Anlaşmalı boşanma davaları çoğu zaman tek celsede sonuçlanır. Ancak çekişmeli boşanma davaları uzun sürer. Ortalama olarak 300 gün süre öngörülse de, genelde bu sürelerden daha uzun sürdüğünü söyleyebiliriz. 

Aile hukuku ile ilgili diğer dava türleri de içlerinde bulundurdukları unsurlara göre tamamlanır. Yani bu konuda kesin bir süre vermenin imkanı yoktur. 

Konya Aile Hukuku Avukatı Olarak Verdiğimiz Hizmetler 

Konya aile hukuku avukatı olarak aşağıdaki hizmetleri müvekkillerimize veriyoruz: 

  • Aile hukuku konusunda danışmanlık hizmeti sağlıyoruz. 
  • Maddi ve manevi tazminat davası açıyoruz. 
  • Boşanma davası açıyoruz. 
  • Dava dilekçesi ve dava dosyası hazırlayarak ilgili mahkemeye sunuyoruz. 
  • İhtiyati tedbir ve koruma kararı aldırıyoruz. 
  • Savcılara suç duyurusunda bulunuyoruz. 
  • Çocuk velayeti konusunda müvekkillerimize yardımcı oluyoruz. 
  • Aile hukuku ile ilgili her türlü konuda müvekkillerimize yardımcı oluyoruz. 

SIKÇA SORULAN SORULAR: 

Aile hukuku avukatı ne iş yapar?

Evlilikleri kanun nezdinde onaylanan tarafların haklarını korumak için çalışır. 

Aile hukuku davasına hangi avukat bakar?

Aile hukuku avukatı, aile davaları başta olmak üzere aile hukuku ile ilgili tüm davalarla ilgilenir.

Aile hukuku avukatı ücretleri ne kadar?

Vekalet ücretleri hakkında detaylı bilgi almak için bizleri hemen arayın. 

Aile hukuku davalarında yetkili ve görevli mahkeme hangisidir?

Aile mahkemeleri, aile hukuku ile ilgili davalara bakmakla görevli ve yetkilidir. Bir üst mahkeme olarak da istinaf ve temyiz mahkemeleri görevlidir.

Konya’da en iyi aile hukuku avukatını nasıl bulabilirim?

Konya ilinin en iyi aile hukuku avukatı hizmetini bizlerden alabilirsiniz.

Konya Tüketici Avukatı

Konya tüketici avukatı

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun, tüketici davalarının temel dayanağıdır. Konya tüketici avukatı bu kanun kapsamında müvekkillerinin haklarını korumaya çalışır. 

Konya Tüketici Avukatı Nedir ve Hangi Davalara Bakar?

Konya en iyi tüketici avukatı, tüketicinin korunması hakkında kanun ve diğer ilgili kanunlar konusunda uzman, tüketici davaları konusunda deneyimli olan hukuk fakültesi mezunu kişidir. 

Konya tüketici avukatı; mesleği, deneyimi ve uzmanlığı gereği aşıdaki davalara bakar. 

Ayıplı Mal Ya da Hizmetten Kaynaklanan Davalar

6502 sayılı yasanın 8. Maddesine göre ayıplı mal: 

“MADDE 8- (1) Ayıplı mal, tüketiciye teslimi anında, taraflarca kararlaştırılmış olan örnek ya da modele uygun olmaması ya da objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye aykırı olan maldır.

(2) Ambalajında, etiketinde, tanıtma ve kullanma kılavuzunda, internet portalında ya da reklam ve ilanlarında yer alan özelliklerinden bir veya birden fazlasını taşımayan; satıcı tarafından bildirilen veya teknik düzenlemesinde tespit edilen niteliğe aykırı olan; muadili olan malların kullanım amacını karşılamayan, tüketicinin makul olarak beklediği faydaları azaltan veya ortadan kaldıran maddi, hukuki veya ekonomik eksiklikler içeren mallar da ayıplı olarak kabul edilir.

(3) Sözleşmeye konu olan malın, sözleşmede kararlaştırılan süre içinde teslim edilmemesi veya montajının satıcı tarafından veya onun sorumluluğu altında gerçekleştirildiği durumlarda gereği gibi monte edilmemesi sözleşmeye aykırı ifa olarak değerlendirilir. Malın montajının tüketici tarafından yapılmasının öngörüldüğü hâllerde, montaj talimatındaki yanlışlık veya eksiklik nedeniyle montaj hatalı yapılmışsa, sözleşmeye aykırı ifa söz konusu olur.”

Olarak tanımlanır.

Ayakkabı satan bir işletmeci, müşteriye ayakkabının dikişli ve deri olduğunu söylediğinde, müşteri satıcının beyanı üzerine ayakkabıyı satın alır. Ancak müşteri ayakkabıyı kullanmaya başladığında deri olmadığını görür ve üstelik dikişli değil yapıştırmadır. Bu durumda satıcı ayıplı mal satmış olur.

Yeni düzenlenen tüketici kanununda müşterileri satın aldıkları ürünü fişini getirmek koşuluyla 14 gün içerisinde iade edebilirler. Üstelik hiçbir koşul ve mazeret ileri sürmelerine gerek kalmadan.

Eğer satıcı ürünü iade almazsa, müşteri tüketici hakem heyetine başvurabilir. Tüketici hakem heyetinden de olumsuz bir karar çıkarsa, müşteri tüketici davası açma hakkına sahiptir. 

Tüketici Kredileri ve Kredi Kartları ile İlgili Davalar

Kredi sağlayan banka ve kuruluşlar, ilgili yasalar gereği müşterilerine bazı hizmetleri ücretsiz sunmak zorundadır. Bu hizmetlerden birisi de kredi kullandırma ve kredi kartı ürünü vermedir. 

Ancak uygulamada birçok banka müşterilerinden dosya masrafı adı altında kesinti yapmaktadırlar. Ayrıca kredi kartı ürünlerinde de yasal olmayan aidat kesintileri söz konusudur.

Bu tür kesintiler için müşteriler bankadan kesintilerin yapılmamasını ya da yapılmışsa kendilerine iadesini talep edebilirler. Eğer banka müşterinin talebine karşın iade işlemlerini yapmazsa, müşteri dava açma yoluna gidebilir. 

Tüketici Sözleşmelerindeki Haksız Şartlardan Dolayı Açılan Davalar

6502 sayılı kanunun 5. Maddesine göre: 

(1) Haksız şart; tüketiciyle müzakere edilmeden sözleşmeye dâhil edilen ve tarafların sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerinde dürüstlük kuralına aykırı düşecek biçimde tüketici aleyhine dengesizliğe neden olan sözleşme şartlarıdır. (2) Tüketiciyle akdedilen sözleşmelerde yer alan haksız şartlar kesin olarak hükümsüzdür. Sözleşmenin haksız şartlar dışındaki hükümleri geçerliliğini korur. Bu durumda sözleşmeyi düzenleyen, kesin olarak hükümsüz sayılan şartlar olmasaydı diğer hükümlerle sözleşmeyi yapmayacak olduğunu ileri süremez. (3) Bir sözleşme şartı önceden hazırlanmış ve standart sözleşmede yer alması nedeniyle tüketici içeriğine etki edememişse, o sözleşme şartının tüketiciyle müzakere edilmediği kabul edilir. Sözleşmeyi düzenleyen, bir standart şartın münferiden müzakere edildiğini iddia ediyorsa bunu ispatla yükümlüdür. Sözleşmenin bütün olarak değerlendirilmesinden standart sözleşme olduğu sonucuna varılırsa, bu sözleşmedeki bir şartın belirli unsurlarının veya münferit bir hükmünün müzakere edilmiş olması, sözleşmenin kalan kısmına bu maddenin uygulanmasını engellemez. 1 20/2/2020 tarihli ve 7222 sayılı Kanunun 39 uncu maddesiyle, bu fıkranın ikinci cümlesinde yer alan “Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu” ibaresi “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası” şeklinde değiştirilmiştir. (4) Sözleşme şartlarının yazılı olması hâlinde, tüketicinin anlayabileceği açık ve anlaşılır bir dilin kullanılmış olması gerekir. Sözleşmede yer alan bir hükmün açık ve anlaşılır olmaması veya birden çok anlama gelmesi hâlinde; bu hüküm, tüketicinin lehine yorumlanır. (5) Faaliyetlerini, kanun veya yetkili makamlar tarafından verilen izinle yürütmekte olan kişi veya kuruluşların hazırladıkları sözleşmelere de niteliklerine bakılmaksızın bu madde hükümleri uygulanır. (6) Bir sözleşme şartının haksızlığı; sözleşme konusu olan mal veya hizmetin niteliği, sözleşmenin kuruluşunda var olan şartlar ve sözleşmenin diğer hükümleri veya haksız şartın ilgili olduğu diğer bir sözleşmenin hükümleri dikkate alınmak suretiyle sözleşmenin kuruluş anına göre belirlenir. (7) Sözleşme şartlarının haksızlığının takdirinde, bu şartlar açık ve anlaşılır bir dille yazılmış olmak koşuluyla, hem sözleşmeden doğan asli edim yükümlülükleri arasındaki hem de mal veya hizmetin piyasa değeri ile sözleşmede belirlenen fiyat arasındaki dengeye ilişkin bir değerlendirme yapılamaz. (8) Bakanlık, genel olarak kullanılmak üzere hazırlanmış sözleşmelerde yer alan haksız şartların, sözleşme metinlerinden çıkarılması veya kullanılmasının önlenmesi için gerekli tedbirleri alır. (9) Haksız şartların tespit edilmesi ve denetlenmesine ilişkin usul ve esaslar ile sınırlayıcı olmamak üzere haksız şart olduğu kabul edilen sözleşme şartları yönetmelikle belirlenir.”

Olarak tanımlanmıştır. Tüketici haksız sözleşme şartlarından dolayı mağdur olursa, dava açma hakkına sahiptir. 

Yukarıda sıraladığımız tüketici davalarının yanı sıra aşağıdaki davalar da tüketicinin haklarını korumak adına açılabilir: 

  • 6502 sayılı kanun kapsamındaki uyuşmazlıklardan kaynaklanan davalar,
  • Alım satım sözleşmelerinden doğan uyuşmazlıklardan kaynaklanan davalar.

Konya’da Tüketici Avukatı Hizmetini Güneyli Hukuk Bürosu Nasıl Vermektedir?

Konya hukuk bürosu olarak, müvekkillerimiz adına tüketici davalarını açarız. Kapsamlı dava dosyası hazırlayarak müvekkillerimiz adına ilgili mahkemelere dava dilekçesi ile birlikte sunarız. 

Dava sürecini başlatmadan önce tüketici hakları hakem heyetlerine müvekkillerimiz adına başvuruda bulunuruz. 

Tüketici hukukuyla ilgili müvekkillerimize danışmanlık hizmeti sağlarız. 

Tüketici hukuku gereği taraflar arasında arabuluculuk hizmeti veririz. 

Konya tüketici avukatı olarak, banka ve kredi kuruluşlarının hazırladıkları sözleşmelerin kanuna uygun olup olmadığını analiz ederiz.

Konya avukat personelimizle, alıcı ve satıcı arasında yapılan protokolleri hukuka uygun olarak hazırlarız. Hazır olan protokollerin kanuna uygun olup olmadığını kontrol ederiz ve gerekli olan düzenlemeleri gerçekleştiririz. 

Başta Konya adliyesi olmak üzere, birçok adliyede müvekkillerimiz adına tüketici davalarını takip ederiz.

Konya Tüketici Avukatı ile Tüketici Davası Nasıl Açılır?

Tüketicinin yaşadığı bölgedeki Tüketici mahkemelerine dilekçe ile başvuruda bulunarak süreç başlatılır. Konya tüketici avukatı müvekkilinden aldığı vekaletname ile dava dilekçesini hazırlar ve tüketici mahkemesine verir. Dava dilekçesinin yanı sıra, kapsamlı hazırlanan dava dosyasını da mahkemeye sunar. 

Tüketici Davaları Ne Kadar Sürer?

Ortalama olarak mahkemelerin iş yüküne göre tüketici davaları 6 ay ile 1 yıl arasında sürer. Bazı durumlarda bu süre çeşitli nedenlerden dolayı uzayabilir. 

Tüketici davalarının dayanağı olan Tüketici mevzuat metnini detaylı olarak incelemek için, https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuatmetin/1.5.6502.pdf 

Bağlantısını ziyaret edebilirsiniz.

Konya Tüketici Avukatı Olarak Verdiğimiz Hizmetler

Tüketici davalarında müvekkillerimize aşağıdaki hizmetleri veririz: 

  • Ayıplı mal ve hizmetten kaynaklanan sorunları çözmeye çalışırız. Bu kapsamda satıcı ile tüketiciyi bir araya getirerek arabuluculuk hizmeti veririz. 
  • Konya tüketici avukatı olarak, tüketici sözleşmelerindeki haksız şartları düzelttirmeye çalışırız. 
  • Tüketici kredileri ve kredi kartları ile ilgili sorunlarla ilgili müvekkillerimize yardımcı oluruz. 
  • Tüketici hakem heyetlerinde müvekkillerimizi temsil ederiz. 
  • Konya adliyesi ve diğer adliyelerde tüketici ve ticaret mahkemelerinde müvekkillerimizi temsil ederiz ve onlara danışmanlık hizmeti sunarız. 
  • 6502 sayılı kanun kapsamındaki tüm davalara müdahil oluruz. 
  • Alım satım sözleşmelerinin hazırlanmasında, taraflara yardım ederiz. 
  • Satıcı ile tüketici arasındaki protokollerin hazırlanmasına yardım ederiz. 

SIKÇA SORULAN SORULAR

Tüketici avukatı ücretleri ne kadar?

Tüketici davaları ve danışmanlık ile ilgili vekalet ücretleri hakkında detaylı bilgi almak için bizleri hemen arayın. 

Konya’da en iyi Tüketici avukatını nasıl bulabilirim?

Tüketici hakları konusunda uzman olan avukatlarımızdan her türlü yardımı alabilirsiniz. 

Tüketici avukatı ne yapar?

Hakem heyetlerinde müvekkillerini temsil eder. Tüketici davalarında müvekkilini temsil ederek haklarını korumasına yardımcı olur. Ticaret sözleşmelerinin hazırlanmasına yardım eder. Başta tüketici konuları olmak üzere her tür hukuk alanında danışmanlık hizmeti verir. 

Tüketici davasında yetkili ve görevli mahkeme hangisidir?

Tüketici davalarında tüketici mahkemeleri görevli ve yetkilidir.

Konya Şirket Avukatı

Konya şirket avukatı

6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ve 3475 sayılı Vergi Usul Kanunu, ticari davaların ve ticari hukukun temel dayanağıdır. Konya şirket avukatı bu yasalara dayanarak, müvekkilinin haklarını korumaya çalışır. 

Konya Şirket Avukatı Nedir ve Hangi Davalara Bakar?

Konya en iyi şirket avukatı, Türk Ticaret Kanunu ve diğer ilgili kanunlar konusunda uzman, ticaret davalarında deneyimli olan hukuk fakültesi mezunu kişidir. 

Konya şirket avukatı deneyimi ve uzmanlığı gereği aşağıdaki davalarla ilgilenir: 

  • Şirketlerin gümrük sorunları ile ilgili davalar,
  • Haksız rekabet davaları (Diğer şirketlere karşı açılır),
  • Uluslar arası tahkim kuruluna yapılan başvurular,
  • Uluslar arası sözleşmelerden kaynaklanan davalar,
  • Ortaklık sözleşmeleriyle ilgili davalar,
  • Adi şirketlere yönelik davalar,
  • Komandit şirketlere yönelik davalar,
  • Limitet şirketlere yönelik davalar,
  • Anonim şirketlere yönelik davalar,
  • Kooperatiflere yönelik davalar,
  • Şirketlerin sona ermesi ile ilgili davalar,
  • İflas ve tahliye işlemleriyle ilgili davalar,
  • Şirketlerin devrine ilişkin davalar,
  • Şirketlerin birleşmeleri işlemleri,
  • Konkordato davaları,
  • Kıymetli evraklara ilişkin davalar,
  • Şirket alacaklarına ilişkin davalar,
  • Rehin karşılığı ödünç verme işlemlerinden kaynaklanan davalar,
  • Yayın sözleşmesinden kaynaklanan davalar,
  • Komisyon sözleşmelerinden kaynaklanan davalar,
  • Ticari temsilcilikler, tacir yardımcıları ve ticari vekillere yönelik açılan davalar,
  • Havale sözleşmelerinden kaynaklanan davalar,
  • Ticari malların alım satımı ile ilgili sözleşmelerden kaynaklanan davalar,
  • Ticari mal değişimi sorunlarıyla ilgili davalar,
  • Cari hesap sözleşmelerinden kaynaklanan davalar,
  • Kıymetli evrakların kaybolması ya da çalınması ile ilgili davalar,
  • Navlun sözleşmeleriyle ilgili davalar,
  • Taşıma sözleşmeleri sorunları ile ilgili davalar,
  • Sigorta sözleşmeleri ile ilgili davalar. 

Nispi Ticari Davalar

Şirket davaları türlerinden olan nispi ticari davalarda, her iki tarafta tacir sıfatını taşır. 

Mutlak Ticari Davalar

Türk Ticaret Kanununun 4. Maddesinde bu tür davalar: 

“ (1) Her iki tarafın da ticari işletmesiyle ilgili hususlardan doğan hukuk davaları ve çekişmesiz yargı işleri ile tarafların tacir olup olmadıklarına bakılmaksızın; 

a) Bu Kanunda, 

b) Türk Medenî Kanununun, rehin karşılığında ödünç verme işi ile uğraşanlar hakkındaki 962 ilâ 969 uncu maddelerinde, 

c) 11/1/2011 tarihli ve 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununun malvarlığının veya işletmenin devralınması ile işletmelerin birleşmesi ve şekil değiştirmesi hakkındaki 202 ve 203, rekabet yasağına ilişkin 444 ve 447, yayın sözleşmesine dair 487 ilâ 501, kredi mektubu ve kredi emrini düzenleyen 515 ilâ 519, komisyon sözleşmesine ilişkin 532 ilâ 545, ticari temsilciler, ticari vekiller ve diğer tacir yardımcıları için öngörülmüş bulunan 547 ilâ 554, havale hakkındaki 555 ilâ 560, saklama sözleşmelerini düzenleyen 561 ilâ 580 inci maddelerinde, 

d) Fikrî mülkiyet hukukuna dair mevzuatta, 

e) Borsa, sergi, panayır ve pazarlar ile antrepo ve ticarete özgü diğer yerlere ilişkin özel hükümlerde, 

f) Bankalara, diğer kredi kuruluşlarına, finansal kurumlara ve ödünç para verme işlerine ilişkin düzenlemelerde, öngörülen hususlardan doğan hukuk davaları ve çekişmesiz yargı işleri ticari dava ve ticari nitelikte çekişmesiz yargı işi sayılır. Ancak, herhangi bir ticari işletmeyi ilgilendirmeyen havale, vedia ve fikir ve sanat eserlerine ilişkin haklardan doğan davalar bundan istisnadır. 

(2) (Değişik: 28/2/2018-7101/61 md.) Ticari davalarda da deliller ile bunların sunulması 12/1/2011 tarihli ve 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu hükümlerine tabidir; miktar veya değeri beş yüz bin Türk lirasını geçmeyen ticari davalarda basit yargılama usulü uygulanır.”

Olarak tanımlanır. 

Ticari İşletmelerle İlgili Olan Davalar

Telif hakları, vedia işlemleri ve havale işlemleriyle ilgili yaşanan uyuşmazlıklardan dolayı açılan davalardır. 

Konya’da Şirket Avukatı Hizmetini Güneyli Hukuk Bürosu Nasıl Vermektedir?

Konya hukuk bürosu olarak, şirketler arası uyuşmazlıkların giderilmesi adına gerekli olan dava süreçlerini başlatırız. 

Yeni düzenlenen yasalar doğrultusunda, ticari anlaşmazlıkların çözümünde dava sürecini başlatmadan önce taraflar arasında uzlaşma olmasını sağlarız. 

Vergi dairesi ile şirketler arasındaki uyuşmazlıkların giderilmesi için çalışırız. Konya şirket avukatı olarak şirketlere, ticaret hukuku ve diğer konularda danışmanlık hizmeti sağlarız.

Başta Konya adliyesi olmak üzere birçok adliyede, dava dilekçesi ve kapsamlı dava dosyası hazırlayarak, dava başvurusunda bulunuruz. Dava sürecini sonuna kadar takip ederiz.

Finans uzmanları ile birlikte, şirketlerin mali yapılandırmalarına yardımcı oluruz. Şirket sermaye artırımı ve azaltımı konularında şirketlere hukuki destek sağlarız. 

Konya avukat personelimizle, şirket çalışanları ve yönetimi arasında uyuşmazlıkları gidermeye çalışırız. 

Şirketler adına hazırlanan uluslararası ve ulusal sözleşmelerin hukuka uygun olup olmadığını denetleriz. Şirketler hukuku kapsamında, her türlü sözleşmenin yasalara uygun olarak hazırlanmasını sağlarız. 

Şirketlere gönderilen ihtarname ve diğer tebligatları inceleyerek gerekli adımların atılmasını sağlarız. 

Şirketler hukukunun dayanağı olan yasal mevzuat metnini detaylı olarak incelemek için, https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuatmetin/1.5.6102.pdf bağlantısını ziyaret edebilirsiniz. 

Konya Şirket Avukatı ile Şirket Davaları Nasıl Açılır?

İlgili ticaret mahkemelerine dava dilekçesi sunarak, dava sürecini başlatmış oluruz. Müvekkillerimizden aldığımız vekaletname ile kapsamlı dava dosyası hazırlayarak ilgili mahkemelere sunarız. 

Şirket Davaları Ne Kadar Sürer?

Şirket hukuku ile ilgili davaların tamamlanma süresi ortalama olarak 1 yıldır. Bazı nedenlerden dolayı bu süre uzayabilir. 

Konya Şirket Avukatı Olarak Verdiğimiz Hizmetler

Hukuk büromuzda deneyimli ve uzman personelimizle şirket avukatları olarak aşağıdaki hizmetleri müvekkillerimize sağlarız: 

  • Şirket adına her türlü hukuki yazışmayı gerçekleştiririz. 
  • Dava dilekçesi hazırlarız. 
  • İhtarname ve tebligat gönderimlerinde bulunuruz. 
  • Şirketlerin tasfiye işlemlerinde danışman olarak görev alırız. 
  • Hukuki danışmanlık hizmeti sağlarız. 
  • Şirketle ilgili her tür davada müdahil sıfatıyla yer alırız. 
  • İcra ve haciz işlemleriyle ilgileniriz. 
  • Şirket sözleşmelerini hukuka uygun bir şekilde hazırlarız. Var olan sözleşmelerin ise hukuka uygunluğunu denetleriz. 
  • Vergi uyuşmazlıkların giderilmesine çalışırız. 
  • Çalışanlar ile ilgili sorunların giderilmesini sağlarız. 

SIKÇA SORULAN SORULAR

Şirket avukatı ücretleri ne kadar?

Avukatlık ücretleri hakkında, bizleri arayarak detaylı bilgi alabilirsiniz.

Konya’da en iyi şirket avukatını nasıl bulabilirim?

Alanında uzman ve deneyimli avukatlarımızla hizmetinizdeyiz.

Şirket avukatı ne yapar?

Şirket davalarını açar ve takibini gerçekleştirir. Şirketle ilgili tüm uyuşmazlıkların giderilmesi için çalışır.

Şirket davalarında yetkili ve görevli mahkeme hangisidir?

Asliye ticaret, ticaret mahkemeleri, iş mahkemeleri ve bazı durumlarda sulh hukuk mahkemeleri görevli ve yetkilidir.