Konya Sigorta Avukatı

Konya sigorta avukatı

Kaza, doğal afetler ve maldaki zararların karşılanması adına yaptırılan sigorta poliçeleri, 5684 sayılı Sigorta Kanunu kapsamında değerlendirilmelidir. Konya sigorta avukatı ise ilgili kanunlar çerçevesinde, sigorta poliçelerindeki anlaşmazlıkları gidermek adına ve müvekkillerinin haklarını korumak adına çalışır. 

Sigorta Avukatı Nedir ve Hangi Davalara Bakar?

Konya en iyi sigorta avukatı, sigorta kanununda uzman ve sigorta davalarında deneyimli olan hukuk fakültesi mezunu kişidir. 

Uzmanlığı ve deneyimi gereği Konya sigorta avukatı, aşağıdaki davalarla ilgilenir. 

Trafik Kazaları ile İlgili Davalar

Ülkemizde her gün yüzlerce trafik kazası meydana geliyor. Bu kazalarda birçok kişi yaralanıyor ve ölüyor. Hatanın kimde olduğunu belirlemek için trafik kazalarında, sigorta şirketleri tarafından ekspertizler görevlendirilir. Ayrıca kaza tutanağında suçun kimde olduğu açık bir şekilde ifade edilir. 

Trafik kazalarındaki uyuşmazlıklarda, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu esas alınır. Bu kanuna göre ilgili mahkemelerde dava açılarak hükme varılmaya çalışılır. 

Olası trafik kazalarında kişilerin sigorta şirketlerinden talep edecekleri aşağıda sıralanmıştır: 

  • Araç değer kaybı zararı,
  • Hasar bedelleri,
  • Maddi ve manevi tazminatlar,
  • Yaralanma durumunda,
  • Ölüm durumlarında,
  • Sürekli iş görmezlik tazminatı,
  • Geçici iş görmezlik tazminatı,
  • Destekten yoksun kalma,
  • Ölüm öncesi tedavi giderleri,
  • Cenaze ve defin masrafları.

Trafik kazasından etkilenen kişilerin talepleri, sigorta şirketleri tarafından karşılanmazsa dava açılarak taleplerin karşılanması istenebilir. Ancak davalarda öncelikle kimin haklı olduğu ortaya koyulur. 

Teknik konularda, bilirkişi ve diğer uzmanlardan yardım alınır. 

Hayat Sigortası Davaları

Poliçe, Borçlar kanununa göre kambiyo senedi hükmündedir. Kambiyo senetleri ise aynı kanunda kıymetli evraklar kategorisindedir. Yani poliçe de bir anlamda değerli evrak ve senet hükmündedir. 

Poliçe senedi, sigorta şirketi ile kişi arasında yapılan sözleşmedir. Kişiler kendi hayatları ve mallarının korunmasına karşılık, poliçede öngörülen miktar kadar sigorta şirketlerine her ay düzenli ödeme yaparlar.

Hayat sigortaları, kişilerin poliçedeki nedenlerden dolayı hayatlarını kaybetmeleri durumunda devreye girer. Sigorta şirketleri poliçede yazan şartları uygulayarak, hayatını kaybedenlerin yakınlarına tazminat öder. 

Eğer sigorta şirketleri poliçedeki şartlara uymazlarsa, ölen kişinin yakınları tarafından sigorta şirketlerine tazminat davası açılabilir. 

Mal Sigortası Davaları

Kişiler sahip oldukları malları sigorta şirketine sigortalatarak hak kaybına uğramaya engel olmaya çalışırlar. 

Özellikle yangın, sel ve diğer afetler sonucunda malları zarar gören insanlar, mallarını sigortalatarak, zarardan korunmuş olurlar. 

İnşaat sigortası ve eşya sigortası, mal sigortasının alt kollarındandır. Ülkemiz deprem kuşağında olduğundan ve son yıllarda depremden birçok kişi can ve mal kaybı olarak etkilendiğinden, devlet tarafından insanlara zorunlu deprem sigortası yaptırma koşulu getirilmiştir.

Malların zarar görmesi konusunda her ne kadar poliçelerde açık hükümler yer alsa da, olayın oluş şekli sigorta şirketleri ve sigorta yaptıran kişiler tarafından farklı yorumlandığından, mal sigorta poliçelerinde anlaşmazlıklar ortaya çıkabilmektedir. 

Uyuşmazlıkların giderilmesinde sigorta yaptıran ve sigorta şirketleri dava açma hakkına sahiptir. 

Dava açılmadan önce taraflar, arabuluculuk hizmeti alarak uyuşmazlıkların giderilmesini sağlayabilirler. 

Malpraktis Davaları

Cerrahi uygulamalarda ya da ilaç yazılmasında yapılan hatalardan dolayı kişi ya da kişilerin zarar görmesi durumudur. Yani doktor hatasından kaynaklanan zarar verme olarak tanımlanabilir. 

Hekim sorumluluğundan kaynaklanan bu gibi durumlar için mesuliyet sigortası yaptırılır. 

Mesuliyet sigortasında sigorta yaptıran kişi hatalı uygulamalardan dolayı zararını tazmin edebilecek bir yönteme başvurmuş olur. 

Malpraktis durumlarında sigorta şirketleri poliçede yazan tazminat miktarını kişiye öder. Ayrıca kişi hastane ve hekime tazminat davası açabilir. 

Mesuliyet Sigortası Davaları

Poliçedeki kişinin uğradığı tüm zararları karşılamayı sigorta şirketi taahhüt eder. Ancak poliçede zararın tanımı ve oluş şekli ile ilgili maddeler vardır. Poliçedeki maddelerin gerçekleşmemesi halinde sigorta şirketi ödeme yapmayabilir. 

Mesuliyet sigortası kapsamında değerlendirilen davalar aşağıda sıralanmıştır: 

  • Herhangi bir şirketin yönetim kurulunda bulunan üyelerin yaptırdığı sigortalara ilişkin sorunlarla ilgili davalar,
  • Maluliyet sigortaları davaları,
  • Havacılık sigortasına ait davalar,
  • Denizcilik sigortasına ait davalar,
  • Sigorta yaptıran kişinin ölmesi durumuyla ilgili davalar. 

Yangın Sigortası ile İlgili Davalar

İşyeri ve konut gibi taşınmazlardaki yangın tehlikesinden kaynaklanabilecek zararların tazmini için işyeri ve konut sahiplerinin yaptırdığı sigorta türüdür. 

Yangın sigortası poliçesinde yangın durumunda ödenecek bedellerin ödenmesi yer alır. 

Sigorta şirketi tarafından tazminat bedeli ödenmeden önce ekspertiz incelemesi yaptırılır. Eğer yangının taşınmaz sahibi tarafından çıkarıldığı anlaşılırsa tazminat ödenmez. 

Yangının gerçekleşme oranı ve verdiği zarar derecesine göre ödenecek olan tazminat miktarı da değişir. Daha doğrusu tüm bu miktarlar detaylı olarak sigorta poliçesinde yer alır. 

Sigorta kanunu mevzuatını detaylı bir şekilde incelemek için, 

https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuatmetin/1.5.5684.pdf  bağlantısını ziyaret edebilirsiniz.

Konya’da Sigorta Avukatı Hizmetini Güneyli Hukuk Bürosu Nasıl Vermektedir?

Konya hukuk bürosu olarak, dava sürecinin başlangıcından önce sigorta şirketi ile poliçede yer alan muhatap arasında uzlaşma sağlamaya çalışırız. 

Eğer taraflar arasında anlaşma sağlanamazsa, müvekkilimiz adına gerekli olan davaları açarız. Sigorta poliçelerinden kaynaklanan davalarda, sigorta şirketlerinin hazırladığı ekspertiz raporu incelenir. Ayrıca bilirkişi tarafından hazırlanan raporla karşılaştırılır. 

Poliçeden kaynaklanan tüm anlaşmazlıklar için tazminat davası açıyoruz. İlgili mahkemeye dava dilekçesi, dava dosyası ve gerekli olan delilleri ekleyerek dava sürecini başlatıyoruz. 

Davaya konu olan muhataplara tebligat gönderiyoruz. Müvekkillerimiz adına gerekli olan tüm yasal yazışmaları gerçekleştiriyoruz. 

Sigorta Avukatı ile Sigorta Davası Nasıl Açılır?

Konya avukat personelimizle asliye hukuk ve asliye ticaret mahkemelerinde sigorta davalarını açarız. Müvekkillerimizden aldığımız bilgilerle dava dosyasını hazırlayarak dava dilekçesini ilgili mahkemelere sunarız. 

Sigorta davalarında zamanaşımı süresi 5 yıldır. Olayın öğrenilmesinden sonra 5 yıl içerisinde dava açılabilir. 

Sigorta Davaları Ne Kadar Sürer?

Sigorta davaları ortalama olarak 1,5-3 yıl arasında tamamlanır. Bazı durumlarda dava açılmadan önce tahkim kuruluna başvurularak anlaşma sağlanmaya çalışılır. Uygulamada daha uzun süren sigorta davalarına sıklıkla rastlanabilir. 

Konya Sigorta Avukatı Olarak Verdiğimiz Hizmetler

Başta Konya adliyesi olmak üzere birçok adliyede müvekkilimize hizmet veriyoruz. Ayrıca Konya sigorta avukatı olarak aşağıdaki hizmeti müvekkillerimize veriyoruz: 

  • Konya adliyesi ve diğer adliyelerde, Sigorta şirketlerine karşı tazminat davası açıyoruz.
  • Sigorta tahkim kurullarına başvuruda bulunuyoruz. 
  • Sigorta şirketlerine poliçe hazırlamada yardım ediyoruz.
  • Gerçek ve tüzel kişilerin, sigorta şirketlerinden aldıkları hizmetlerle ilgili uyuşmazlıkları gidermek adına gereken davaları açarız. 
  • Doğal afetler sonucunda zarar gören şirketler ya da bireyler adına tazminat davası açarız. 
  • Sigorta sözleşmelerinin feshedilmesi ve değiştirilmesi ile ilgili davaları açarız. 
  • Müvekkillerimizin poliçeden cayma hakları vardır. Bu hakkı kullandırmak istemeyen sigorta şirketlerine karşı dava açarız. 
  • Poliçe bedelini düzenli olarak ödemeyen kişilere karşı icra ve haciz işlemlerini başlatırız. 
  • Sigorta bedellerinin zarar gören kişiden tahsil edilmesi adına dava açarız ve süreci sonuna kadar takip ederiz. 

SIKÇA SORULAN SORULAR

Sigorta avukatı ücretleri ne kadar?

Sigorta davaları ile ilgili vekalet ve danışmanlık ücretleri için bizleri hemen arayın.

Konya’da en iyi sigorta avukatını nasıl bulabilirim?

Konya’da uzman ve deneyimli sigorta avukatı personelimizle hizmetinizdeyiz. 

Sigorta avukatı ne yapar?

Gerçek ve tüzel şirketlere, bireylere ve sigorta şirketlerine danışmanlık hizmeti verir. Sigorta şirketlerinin poliçe hazırlamasına yardım eder. Müvekkilleri adına sigorta davalarını açar ve süreci sonuna kadar takip eder. Sigorta poliçelerinden kaynaklanan tazminat davalarının açılmasını sağlar. 

Sigorta davalarında yetkili ve görevli mahkeme hangisidir?

Asliye hukuk mahkemeleri, tüketici mahkemeleri ve asliye ticaret mahkemeleri, sigorta davalarında görevli ve yetkilidir.

Leave A Reply