Trafik Kazası Avukatı Konya

Konya trafik kazası avukatı

6047 sayılı Karayolları ve Trafik Kanunu, trafik kazalarından sonra açılan davaların temel dayanağıdır. Konya trafik kazası avukatı ise bu yasa çerçevesinde müvekkillerinin haklarını savunur. 

Konya Trafik Kazası Avukatı Nedir ve Hangi Davalara Bakar?

Konya en iyi trafik kazası avukatı, trafik kanunu konusunda uzman ve trafik kazalarından dolayı açılan davalarda deneyimli olan hukuk fakültesi mezunu kişidir. 

Konya trafik kazası avukatı, mesleği, deneyimi ve uzmanlığı gereği aşağıdaki davalarla ilgilenir. 

Trafik Kazaları Davaları

Trafik kazaları yaralanma ya da ölümle sonuçlanabilir. Trafik kazaları davalarında mağdur olan ve suçlu olan vardır. Bu tür davalar mağdur olan kişilerin haklarını korumak içindir. 

Trafik kazası davaları aşağıdaki kişilere açılır. 

Aracın Sürücüsü

Her trafik kazasında kusur oranı vardır. Hata yapan kişi kusuru oranında puanlamaya tabi tutulur. Kaza tutanağı olay yerine gelen trafik polisleri tarafından tutulur. Kazanın oluş şekli, araçların duruş açıları, hasar oranları gibi teknik bilgiler analiz edilir. Kusuru fazla olan kişiye Borçlar Kanunu madde 49’a istinaden aynı zamanda tazminat davası açılabilir. 

Aracın Sahibi

Karayolları Trafik Kanunu madde 3’te, araç sahibi olan kişi, aynı zamanda aracın yaptığı kazadan da sorumludur. Kazaya doğrudan karışmamış olsa bile ilgili yasaya göre sorumluluğu vardır. 6047 sayılı karayolları ve trafik kanunu madde 85/1’e istinaden aracın sahibine de dava açılabilir. 

Aracın İşleteni

Aracı işleten kişi, aracın sahibinden arabayı kiralayan kişidir. İşleten aynı zamanda aracın sahibi olabilir. Mesela taksi plakası satın alan bir kişi bu aracı kullanır. Yani hem aracın sahibidir, hem de işletenidir. Ya da taksi plakası satın alan kişi plakayı kiraya verir. Yani aracın sürücüsü başkadır, sahibi ise başka kişidir. 6047 sayılı yasayanın 85/1 maddesinde aracın işleteni detaylı olarak tarif edilir. Bu kişi kazaya karışırsa, mağdur olan taraf aracın işletenine maddi ve manevi tazminat davası açabilir. 

Ancak aracın sahibi, araç üzerinde tasarrufunun olmadığını kanıtlayabilirse ceza almaktan kurtulabilir.

Sigorta Şirketleri

Trafik sigortası zorunlu olarak araç sahipleri tarafından yaptırılır. Ayrıca araç sahipleri dilerlerse ayrıca kasko sigortası yaptırabilirler. Zorunlu trafik sigortası poliçeleri kapsamında ağır yaralanmalı ve ölümlü trafik kazalarında, sigorta şirketleri poliçe sahiplerine tazminat ödemek zorundadırlar. Eğer sigorta şirketleri poliçedeki sorumluluklarını yerine getirmezlerse, poliçedeki taraf olan kişi ya da kişinin yakınları, tazminat davası açabilirler. 

İş Kazaları Davaları

5510 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun 13. Maddedeki şartların gerçekleşmesi halinde işçiler iş kazası davası açabilirler. Bu şartlar: 

  • İşçi, işyerinde bulunduğu sırada uğradığı her türlü ruhsal ve bedensel zararlardan dolayı iş kazası geçirmiş sayılır. İşçinin işyerinde ne şekilde zarar gördüğünün ya da öldüğünün hiçbir önemi yoktur. Kazanın işyerinde gerçekleşmiş olması yeterlidir. Mesela işçi çalıştığı sırada kalp krizi geçirirse, bu olay iş kazası olarak kabul edilir. 
  • İşçi, işverenin görevlendirmesi sonucunda başka bir yerde çalışırken kazaya uğrarsa iş kazası yaşamış olur. 
  • İşverene ait olan işle ilgili kendi nam ve hesabına çalışan kişilerin yaşadığı kazalar da iş kazası kapsamına girer. Mesela taşeron olarak çalışan işçilerin yaşadığı kazalar bu duruma örnek olarak verilebilir. 
  • Emziren kadın işçi, çocuğuna süt verme zamanlarında kaza yaşarsa, iş kazası geçirmiş olur. 
  • İşverence sağlanan araç ile başka bir yere giden işçi, gidiş ve gelişi sırasında kaza yaparsa, iş kazası gerçekleşmiş olur. Bu tarz kazalar, trafik iş kazası olarak adlandırılır. 

Olarak sıralanabilir.

Konya’da Trafik Kazası Avukatı Hizmetini Güneyli Hukuk Bürosu Nasıl Vermektedir?

Konya hukuk bürosu olarak, trafik kazları sonrasında müvekkillerimizin haklarını korumak için gerekli olan davaları açarız. Ölüm ve ağır yaralanmalı trafik kazalarına göre dava dosyasını hazırlar ve ilgili mahkemelerde dava açılmasını sağlarız. 

İlgili mahkemelere tazminat davası açarak müvekkillerimizin haklarını korumaya çalışırız. Tazminat davası açmadan önce taraflar arasında uzlaşma sağlamaya çalışırız. 

Konya avukat personelimizle sigorta şirketlerine karşı tazminat davası açarız. Trafik tespit tutanaklarını inceleyerek, dava süresince tutanaklara itiraz ederiz. Ayrıca tüm delilleri inceleyerek, hukuka uygun olmayan delillerin iptal edilmesini sağlarız. 

Trafik kazası davalarında tanıkların ifadelerini analiz ederek, itiraz edilmesi gereken noktaları tespit ederiz. Delilerin toplanmasına yardım ederiz. Toplanan delilleri inceleyerek, hukuka aykırı olanları tespit eder ve gerekli olan itirazları yaparız. 

İlk derece mahkemelerin verdiği kararlara itiraz ederek, davanın bir üst mahkemeye taşınmasını sağlarız. 

Müvekkillerimiz adına maddi ve manevi tazminat davası açarız ve süreci sonuna kadar takip ederiz. 

Trafik Kazası Avukatı ile Trafik Kazası Davası Nasıl Açılır?

İlgili mahkemelere dilekçe ve ekindeki diğer belgelerle birlikte başvuru yapmak gerekir. Eğer trafik kazası ağır yaralanma ile sonuçlanmışsa, aşağıda sıralanan belgelerle birlikte dava dilekçesinin verilmesi gerekir: 

  • Trafik kazasına ait tespit tutanağı,
  • Olaya tanık olan sürücü ve diğer kişilerin ifadeleri,
  • Karakol tutanakları,
  • Alkol raporu,
  • Kaza yapan araçlara ait ruhsat fotokopileri,
  • Kazan yapan sürücülerin ehliyet ve nüfus cüzdanı fotokopileri,
  • Kaza yapan araçların plakaları,
  • Araç işletene ait ad ve adres bilgileri,
  • Araçlara ait sigorta poliçeleri,
  • Savcılık iddianamesinin fotokopisi.

Trafik kazası ölümle sonuçlanmışsa, dava dilekçesi ile birlikte aşağıdaki belgelerinde mahkemeye sunulması gerekir: 

  • Kazada ölen kişilere ait otopsi raporu,
  • Kazada ölen kişilerin; kazançları, öğrenim durumları ve işleri hakkındaki bilgi ve belgeler,
  • Kazada ölen kişilerin, destekten yoksun kalan aile bireyleri hakkındaki bilgi ve belgeler,
  • Eğer kişi yaralanmışsa ve kaldırıldığı hastanede ölmüşse, hastane giderlerine ait bilgi ve belgeler,
  • Ölen kişilere ait cenaze ve defin işlemleriyle ilgili belgeler. 

Konya trafik kazası avukatı, iş kazası ile ilgili dava açacaksa, dava dilekçesi ile birlikte aşağıdaki belgeleri de mahkemeye sunar: 

  • İş kazası meydana geldiği andan itibaren, işveren olayı SGK kurumuna bildirmek zorundadır. Kurum müfettişleri yaptıkları inceleme sonunda olayın iş kazası olup olmadığını tespit eder. Tespit tutanağı düzenlerle. Bu tutanak, mahkemede delil olarak kullanılır. Eğer işverenin olayı SGK kurumuna bildirmediği tespit edilirse, işveren kusurlu sayılı ve mahkemede bu durum göz önüne alınır. 
  • Avukatın gerekçesini bildirerek dava dilekçesini hazırlaması ve ilgili belgeleri dava dilekçesine ek olarak koyması gerekir. 
  • Eğer ağır yaralanma durumu söz konusu ise hastane raporları mahkemeye sunulmak üzere hazırlanır. 
  • Ölüm durumunda ise polis tutanakları, cenaze ve defin işlemleriyle ilgili belgeler, dava dilekçesine ekine koyulur.

İş kazaları ile ilgili davaların temel dayanağı olan iş kanunuyla ilgili yasal mevzuatı, https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuatmetin/1.5.6331.pdf bağlantısından detaylı olarak inceleyebilirsiniz. 

Trafik Kazası Davaları Ne Kadar Sürer?

Uygulamada trafik kazası davaları ortalama olarak 1,5-3 yıl arası sürmektedir. İş davalarında ise uygulamada tamamlanma süresi ortalama olarak 6 ay ile 1 yıl arasındadır. İş davalarında yasal zorunluluk süresi 6 aydır. Ancak mahkemelerin iş yükü ve diğer nedenlerden dolayı bu süre tam olarak sağlanamamaktadır. 

Yasal sürelerden fazla süren iş davalarında işçi olan kişilerin mağduriyeti artar. Bu nedenle işçi anayasa mahkemesine başvurarak tazminat talebinde bulunabilir.

Konya Trafik Kazası Avukatı Olarak Verdiğimiz Hizmetler

Konya trafik kazası avukatı olarak aşağıdaki hizmetleri müvekkillerimize veririz: 

  • Trafik kazalarında; aracın sürücüsüne, aracın sahibine ve sigorta şirketlerine Konya adliyesi ve diğer adliyelerde dava açarız. 
  • Müvekkilimiz adına trafik kazlarında toplanması gereken belgeleri tamamlarız. Tanık ifadelerini inceleriz ve müvekkilimiz adına mahkemede bu ifadeleri kullanırız. 
  • Konya trafik kazası avukatı olarak, trafik kazalarındaki sigorta poliçelerini inceleriz. 
  • Müvekkilimiz adına iş ve trafik kazaları ile ilgili maddi ve manevi tazminat davalarını açarız. 
  • İlk derece mahkemelerinde verilen kararlara itiraz ederek, istinaf ve temyiz süreçlerini başlatırız. 

SIKÇA SORULAN SORULAR

Trafik ve kaza avukatı ücretleri ne kadar?

İş kazaları ve trafik kazaları ile ilgili vekalet ve danışmanlık ücretleri için bizleri mutlaka arayın. 

Konya’da en iyi trafik ve kaza avukatını nasıl bulabilirim?

Trafik ve iş kazaları konusunda deneyimli ve uzman avukatlarımızla sizlere her zaman yardım etmeye devam ediyoruz. 

Trafik ve kaza avukatı ne yapar?

İş ve trafik davalarını açarak müvekkili adına takip eder. Kazalardan dolayı meydana gelen maddi ve manevi hasarlar için tazminat davası açar ve takip eder. Arabulucu ve danışmanlık hizmeti sağlar. 

Trafik ve kaza davasında yetkili ve görevli mahkeme hangisidir?

İş mahkemeleri, Asliye hukuk ve ticaret mahkemeleri yetkili ve görevlidir.

Leave A Reply