Konya Aile Hukuku Avukatı

Konya Aile Hukuku Avukatı

4721 sayılı Türk Medeni Kanunu aile hukukunun dayandığı temel kanunlardan birisidir. Konya aile hukuku avukatı ise bu kanuna dayanarak müvekkillerinin haklarını savunur. Mağdur olan müvekkillerinin haklarını almaya çalışır.

Aile Hukuku Avukatı Nedir ve Hangi Davalara Bakar?

Konya en iyi aile hukuku avukatı, Türk Medeni Kanunu ve aile hukukunu ilgilendiren diğer kanunlarda uzman, aile hukuku ile ilgili davalarda deneyimli olan hukuk fakültesi mezunudur. 

Konya aile hukuku avukatı, uzmanlığı ve deneyimi gereği, aşağıdaki aile hukuku konuları ve davalarıyla ilgilenir.

Anlaşmalı Boşanma Davaları

Uygulamada iki türlü boşanma davası vardır. Anlaşmalı ve çekişmeli boşanma davaları. Her ne kadar, boşanma davaları yasalar nezdinde ayrıma tabi tutulmasa da, anlaşmalı boşanma davaları çekişmeli boşanma davalarından daha kısa sürer. 

Taraflar anlaşma protokolü hazırlayarak ve imzalayarak, boşanma davasına konu olan hususlar üzerinde anlaşırlar. Bu yüzden anlaşmalı boşanma davaları daha kısa sürer. 

Anlaşmalı boşanma davalarında aşağıdaki konular üzerinde anlaşmaya varılmıştır: 

  • Çocukların velayeti
  • Nafaka
  • Maddi ve manevi tazminat
  • Aile konutunun kullanımı
  • Düğün takıları

Anlaşmalı boşanma davasının açılabilmesi için tarafların en az 1 yıl evli kalmış olması gerekir. 

Herhangi bir hak kaybının olmaması adına tarafların anlaşma protokolünü deneyimli ve alanında uzman Konya aile hukuku avukatı yardımıyla hazırlamaları yararlı olacaktır.

Çekişmeli Boşanma Davaları

Türk Medeni Kanunu madde 161-166’daki nedenlerden dolayı taraflar boşanma davası açarlar.

“I. Zina

Madde 161- Eşlerden biri zina ederse, diğer eş boşanma davası açabilir.

Davaya hakkı olan eşin boşanma sebebini öğrenmesinden başlayarak altı ay ve her hâlde zina eyleminin üzerinden beş yıl geçmekle dava hakkı düşer.

Affeden tarafın dava hakkı yoktur.

II. Hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış

Madde 162- Eşlerden her biri diğeri tarafından hayatına kastedilmesi veya kendisine pek kötü davranılması ya da ağır derecede onur kırıcı bir davranışta bulunulması sebebiyle boşanma davası açabilir.

Davaya hakkı olan eşin boşanma sebebini öğrenmesinden başlayarak altı ay ve her hâlde bu sebebin doğumunun üzerinden beş yıl geçmekle dava hakkı düşer.

Affeden tarafın dava hakkı yoktur.

III. Suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme

Madde 163- Eşlerden biri küçük düşürücü bir suç işler veya haysiyetsiz bir hayat sürer ve bu sebeplerden ötürü onunla birlikte yaşaması diğer eşten beklenemezse, bu eş her zaman boşanma davası açabilir.

IV. Terk[12]

Madde 164- Eşlerden biri, evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerini yerine getirmemek maksadıyla diğerini terk ettiği veya haklı bir sebep olmadan ortak konuta dönmediği takdirde ayrılık, en az altı ay sürmüş ve bu durum devam etmekte ve istem üzerine hâkim veya noter tarafından yapılan ihtar sonuçsuz kalmış ise; terk edilen eş, boşanma davası açabilir. Diğerini ortak konutu terk etmeye zorlayan veya haklı bir sebep olmaksızın ortak konuta dönmesini engelleyen eş de terk etmiş sayılır.

Davaya hakkı olan eşin istemi üzerine hâkim veya noter, esası incelemeden yapacağı ihtarda terk eden eşe iki ay içinde ortak konuta dönmesi gerektiği ve dönmemesi hâlinde doğacak sonuçlar hakkında uyarıda bulunur. Bu ihtar gerektiğinde ilân yoluyla yapılır. Ancak, boşanma davası açmak için belirli sürenin dördüncü ayı bitmedikçe ihtar isteminde bulunulamaz ve ihtardan sonra iki ay geçmedikçe dava açılamaz.

V. Akıl hastalığı

Madde 165- Eşlerden biri akıl hastası olup da bu yüzden ortak hayat diğer eş için çekilmez hâle gelirse, hastalığın geçmesine olanak bulunmadığı resmî sağlık kurulu raporuyla tespit edilmek koşuluyla bu eş boşanma davası açabilir.

VI. Evlilik birliğinin sarsılması

Madde 166- Evlilik birliği, ortak hayatı sürdürmeleri kendilerinden beklenmeyecek derecede temelinden sarsılmış olursa, eşlerden her biri boşanma davası açabilir.

Yukarıdaki fıkrada belirtilen hâllerde, davacının kusuru daha ağır ise, davalının açılan davaya itiraz hakkı vardır. Bununla beraber bu itiraz, hakkın kötüye kullanılması niteliğinde ise ve evlilik birliğinin devamında davalı ve çocuklar bakımından korunmaya değer bir yarar kalmamışsa boşanmaya karar verilebilir.

Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi hâlinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu hâlde boşanma kararı verilebilmesi için, hâkimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın malî sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Hâkim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü hâlinde boşanmaya hükmolunur. Bu hâlde tarafların ikrarlarının hâkimi bağlamayacağı hükmü uygulanmaz.

Boşanma sebeplerinden herhangi biriyle açılmış bulunan davanın reddine karar verilmesi ve bu kararın kesinleştiği tarihten başlayarak üç yıl geçmesi hâlinde, her ne sebeple olursa olsun ortak hayat yeniden kurulamamışsa evlilik birliği temelden sarsılmış sayılır ve eşlerden birinin istemi üzerine boşanmaya karar verilir.”

Yukarıdaki maddelerden de anlaşılacağı üzere, boşanma davasına konu olan nedenler aslında aile birliğinin temelinden sarsılması anlamına gelir.

Maddi ve Manevi Tazminat Davaları

Türk Medeni Kanunu madde 174’te aile hukukunu ilgilendiren maddi ve manevi tazminat konuları: 

“V. Boşanmada tazminat ve nafaka

  1. Maddî ve manevî tazminat
  1. Madde 174- Mevcut veya beklenen menfaatleri boşanma yüzünden zedelenen kusursuz veya daha az kusurlu taraf, kusurlu taraftan uygun bir maddî tazminat isteyebilir.

Boşanmaya sebep olan olaylar yüzünden kişilik hakkı saldırıya uğrayan taraf, kusurlu olan diğer taraftan manevî tazminat olarak uygun miktarda bir para ödenmesini isteyebilir.”

Olarak belirtilmiştir. Boşanmada kusurlu olan taraf tazminat öder. Ayrıca boşanmadan sonra ekonomik olarak sıkıntıya düşme tehlikesi olan tarafa da tazminat verilmesine karar verilebilir. 

Nafaka Davaları

Türk Medeni Kanunu madde 169’da nafaka: 

“III. Geçici önlemler

Madde 169- Boşanma veya ayrılık davası açılınca hâkim, davanın devamı süresince gerekli olan, özellikle eşlerin barınmasına, geçimine, eşlerin mallarının yönetimine ve çocukların bakım ve korunmasına ilişkin geçici önlemleri re’sen alır.”

Denilerek nafaka konusuna değinmiştir.

Ayrıca Türk Medeni Kanununun 175 ve 176 maddelerinde: 

“2. Yoksulluk nafakası

Madde 175- Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan malî gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir.

Nafaka yükümlüsünün kusuru aranmaz.

3. Tazminat ve nafakanın ödenme biçimi

Madde 176- Maddî tazminat ve yoksulluk nafakasının toptan veya durumun gereklerine göre irat biçiminde ödenmesine karar verilebilir.

Manevî tazminatın irat biçiminde ödenmesine karar verilemez.

İrat biçiminde ödenmesine karar verilen maddî tazminat veya nafaka, alacaklı tarafın yeniden evlenmesi ya da taraflardan birinin ölümü hâlinde kendiliğinden kalkar; alacaklı tarafın evlenme olmaksızın fiilen evliymiş gibi yaşaması, yoksulluğunun ortadan kalkması ya da haysiyetsiz hayat sürmesi hâlinde mahkeme kararıyla kaldırılır.

Tarafların malî durumlarının değişmesi veya hakkaniyetin gerektirdiği hâllerde iradın artırılması veya azaltılmasına karar verilebilir.

Hâkim, istem hâlinde, irat biçiminde ödenmesine karar verilen maddî tazminat veya nafakanın gelecek yıllarda tarafların sosyal ve ekonomik durumlarına göre ne miktarda ödeneceğini karara bağlayabilir.”

Olarak ifade edilmiştir. İlgili kanunlara göre nafaka verilmesine hakim karar verir. Nafaka miktarının artırılması ise enflasyon oranlarına göre belirlenir. 

Velayet Davaları

Çekişmeli boşanma davasının en sıkıntılı konularından bir tanesi de çocukların velayetinin kimde olacağıdır. 

Velayet konusuna hakim karar verir. Çünkü ilgili yasalar bu kararın verilmesine hakime bırakmıştır. 

Hakim ise her iki tarafın ekonomik, sosyal ve psikolojik durumlarını değerlendirerek velayetin kime verileceğine karar verir. 

Uzman bir pedagog eşliğinde çocuğun da fikri alınır. 

Yukarıda sayılan konuların dışında, aşağıda sıraladığımız konular da Konya avukat konuları arasındadır: 

  • Kanuni olarak nikah yapma koşulları,
  • Evlenme işlemleri ve koşulları,
  • Boşanma şartları ve boşanmanın nasıl olacağı,
  • Anlaşmalı boşanma şartları,
  • Çekişmeli boşanma,
  • Mal paylaşımı,
  • Mal rejiminin tanımlanması,
  • Aile konutuna ait konular,
  • Soybağı ile ilgili konular,
  • Evlat edinme şartları,
  • Velayet şartları ve velayetin tanımları,
  • Çocukların nafaka alması şartları ve miktarları,
  • Çocuk hakları,
  • Kadın hakları,
  • Vesayet konuları,
  • Kayyımlık kurumu ile ilgili konular,
  • Yardım nafakası şartları,
  • Evlilik dışı ortak yaşamın şartları,
  • Aile içi şiddetin önlenmesi,
  • Çocuk kaçırma cezaları,
  • Çocuk istismarının önlenmesi ve 
  • Taşıyıcı annelik konuları,
  • Babalık davaları,
  • Evliliğin iptali davaları,
  • Yabancı mahkeme kararlarının Türk Mahkemeleri tarafından tanınması konuları.

Türk medeni  kanununa göre aile hukuku 3 bölümde değerlendirilir: 

  • Evlilik hukuku
  • Hısımlık hukuku
  • Vesayet hukuku

Evlilik hukuku da aile hukuku kapsamındadır. Aşağıdaki ilgili kanunlar, evlilik hukukunun temel dayanağını oluşturur: 

  • TMK madde 118-160 – evlenme
  • TMK madde 161-184 – boşanma
  • TMK madde 185-201 – evliliğin genel hükümleri
  • TMK madde 2020-281 – eşler arasındaki mal rejimlerinin belirlenmesi

Hısımlık

Türk Medeni Kanunu madde 129’da hısımlık: 

“Aşağıdaki kimseler arasında evlenme yasaktır:

1. Üstsoy ile altsoy arasında; kardeşler arasında; amca, dayı, hala ve teyze ile yeğenleri arasında,

2. Kayın hısımlığı meydana getirmiş olan evlilik sona ermiş olsa bile, eşlerden biri ile diğerinin üstsoyu veya altsoyu arasında,

3. Evlât edinen ile evlâtlığın veya bunlardan biri ile diğerinin altsoyu ve eşi arasında.”

Olarak tanımlanmıştır. Yani hısımlık evlenmeye engel akrabalık bağıdır. 

Hısımlık ile ilgili Türk Medeni Kanunundaki diğer kurallar aşağıdaki gibidir: 

  • Soy bağının kurulması Türk Medeni Kanunu madde 282-363
  • Aile TMK madde 364-394

Yukarıda sıraladığımız kanun maddeleri ihlal edilirse, dava konusu olabilirler. Yani hısımlarında birbirlerine dava açma hakkı vardır. 

Vesayet

Psikolojik ve fizyolojik olarak kendisini savunamayan, kendi başına karar verecek akıldan yoksun kişileri savunmak amacıyla, kanunların belirlediği ölçüde koruyucu olarak atanan kişiye vasi, bu kurumun adına da vesayet adı verilir. 

Türk Medeni Kanunundaki vesayetle ilgili maddeler aşağıda sıralanmıştır: 

  • Vesayetin düzeni TMK madde 396-437
  • Vesayetin yürütülmesi TMK madde 438-469
  • Vesayetin sona ermesi TMK madde 470-494

Aile hukukunun temel dayanağı olan Türk Medeni Kanununu https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuatmetin/1.5.4721.pdf bağlantısından detaylı olarak inceleyebilirsiniz. 

Konya Aile Hukuku Avukat Tavsiye 

En iyi avukatlardan hukuki yardım alabilmeniz için avukatı her yönüyle araştırmanız gerekir. Hukuk bürosu olarak sizlere tavsiyemiz, avukat seçimi yapmadan önce internet üzerinden avukatın yapmış olduğu çalışmalara göz atmanızdır. Ayrıca avukatın hakkında yapılan yorumları inceleyerek de avukat hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. 

Konya En İyi Aile Hukuku Avukatı

Alanında uzman, uzun yıllardan bu yana aile hukuku davalarında deneyim kazanmış avukatlarımızdan hukuki yardım alabilirsiniz. 

Konya Aile Hukuku Hizmeti

Velayet, nafaka, maddi ve manevi tazminat, aile konutunu kimin kullanacağı, anlaşma protokolünün hazırlanması ve diğer aile hukuku konularında hizmet veriyoruz. 

Konya Aile Hukuku Avukatı Ücretleri

Genel olarak boşanma davalarındaki vekalet ücretleri söz konusudur. Vekalet ücretleri aşağıda sıralanmıştır: 

  • Asgari vekalet ücreti 9.200 TL + %8 KDV
  • Anlaşmalı boşanma davaları vekalet ücreti 27.000 TL
  • Çekişmeli boşanma davaları vekalet ücreti 40.000 TL

Yukarıdaki ücretlerin üst sınırı belirlemede Konya aile hukuku avukatı yetkilidir. 

Konya Aile Hukuku Davaları Masrafları

Konya adliyesi ve diğer adliyelerde görülen aile hukuku dava masrafları aşağıdaki unsurlardan oluşur:

  • Başvuru harçları
  • Dosya giderleri
  • Peşin alınan harçlar
  • Tebligat giderleri
  • Vekalet suret harçları
  • Bilirkişi ücretleri
  • Tanık giderleri 
  • Diğer iş ve işlemlerden alınan harçlar

Ortalama olarak aile hukukundaki yargılama giderleri 1.500-2.000 TL aralığındadır.

Aile Hukuku Avukatının Aile Hukuku Davalarına Etkileri

İyi bir avukattan hizmet aldığınızda hak kaybına uğramazsınız. Deneyimli Konya aile hukuk avukatı, zorlu dava süreçlerine girmeden tarafların anlaşmasını sağlayabilir.

Ayrıca davalardaki detayları analiz ederek ve kapsamlı bir dava dosyası hazırlayarak, davayı kazanmanızı sağlar. Hak kaybına uğramanızı engeller. 

Aile Hukuku Davalarına Hangi Mahkemeler Bakar?

İlk derece mahkemeleri olarak Aile mahkemeleri, ikinci derece mahkemeleri olarak ise Yargıtay ve istinaf mahkemeleri aile hukuku davalarına bakmakla yetkili ve görevlidirler.

Konya Aile Hukuku Avukatı Hizmetini Güneyli Hukuk Bürosu Nasıl Vermektedir?

Konya hukuk bürosu olarak aşağıdaki hizmetleri müvekkillerimize veriyoruz: 

  • Dava açmadan önce müvekkillerimizin anlaşması için zemin hazırlıyoruz. Bu kapsamda müvekkillerimiz arasında uzlaşma sağlamaya çalışıyoruz. 
  • Müvekkillerimize hukuki danışmanlık hizmeti veriyoruz. 
  • Müvekkillerimiz adına dava dilekçesi ve dava dosyası hazırlayarak ilgili mahkemelere başvuruda bulunuyoruz. 
  • Mağdur olan müvekkillerimizin talebi üzerine koruma kararı ve ihtiyati tedbir kararları aldırabiliyoruz. 
  • İlk derece mahkemelerin verdiği kararlara itiraz ederek, davayı bir üst mahkemeye taşıyoruz. 
  • Müvekkilimiz adına icra ve haciz işlemlerini başlatıyoruz. 

Aile Hukuku Avukatı ile Aile Hukuku Davası Nasıl Açılır?

Konya aile hukuku avukatı olarak müvekkilimizden aldığımız vekaletnameye dayanarak, aile mahkemesine dilekçe ve dava dosyası vererek, aile hukuku davalarını açıyoruz.

Aile Hukuku Davaları Ne Kadar Sürer?

Anlaşmalı boşanma davaları çoğu zaman tek celsede sonuçlanır. Ancak çekişmeli boşanma davaları uzun sürer. Ortalama olarak 300 gün süre öngörülse de, genelde bu sürelerden daha uzun sürdüğünü söyleyebiliriz. 

Aile hukuku ile ilgili diğer dava türleri de içlerinde bulundurdukları unsurlara göre tamamlanır. Yani bu konuda kesin bir süre vermenin imkanı yoktur. 

Konya Aile Hukuku Avukatı Olarak Verdiğimiz Hizmetler 

Konya aile hukuku avukatı olarak aşağıdaki hizmetleri müvekkillerimize veriyoruz: 

  • Aile hukuku konusunda danışmanlık hizmeti sağlıyoruz. 
  • Maddi ve manevi tazminat davası açıyoruz. 
  • Boşanma davası açıyoruz. 
  • Dava dilekçesi ve dava dosyası hazırlayarak ilgili mahkemeye sunuyoruz. 
  • İhtiyati tedbir ve koruma kararı aldırıyoruz. 
  • Savcılara suç duyurusunda bulunuyoruz. 
  • Çocuk velayeti konusunda müvekkillerimize yardımcı oluyoruz. 
  • Aile hukuku ile ilgili her türlü konuda müvekkillerimize yardımcı oluyoruz. 

SIKÇA SORULAN SORULAR: 

Aile hukuku avukatı ne iş yapar?

Evlilikleri kanun nezdinde onaylanan tarafların haklarını korumak için çalışır. 

Aile hukuku davasına hangi avukat bakar?

Aile hukuku avukatı, aile davaları başta olmak üzere aile hukuku ile ilgili tüm davalarla ilgilenir.

Aile hukuku avukatı ücretleri ne kadar?

Vekalet ücretleri hakkında detaylı bilgi almak için bizleri hemen arayın. 

Aile hukuku davalarında yetkili ve görevli mahkeme hangisidir?

Aile mahkemeleri, aile hukuku ile ilgili davalara bakmakla görevli ve yetkilidir. Bir üst mahkeme olarak da istinaf ve temyiz mahkemeleri görevlidir.

Konya’da en iyi aile hukuku avukatını nasıl bulabilirim?

Konya ilinin en iyi aile hukuku avukatı hizmetini bizlerden alabilirsiniz.

Leave A Reply