Konya Cinayet Avukatı

Cinayet Avukatı Konya

Türk Ceza Kanununun 81. Maddesi ağır ceza davalarına konu olan suçlarla ilgilidir. Dolayısıyla 5237 sayılı Türk Ceza Kanunundaki bu madde cinayet suçunu tanımlar ve bu suça verilecek olan ceza, bu kanun maddesinde detaylı olarak tanımlanır. Konya Cinayet avukatı ise ağır ceza davasına konu olan cinayet suçlarıyla ilgili davalara bakar.

Konya Cinayet Avukatı Nedir ve Hangi Davalara Bakar?

Konya en iyi cinayet avukatı, ağır ceza davalarında deneyimli, ceza kanunu başta olmak üzere ağır ceza davalarının dayanağı olan ilgili kanunlarda uzman hukuk fakültesi mezunu olan kişidir.

Uzmanlığı ve deneyimi gereği Konya cinayet avukatı, aşağıdaki davalarla ilgilenir.

Tasarlayarak Kasten Adam Öldürme (TCK Madde 82/1-a)

Türk Ceza Kanununda “Nitelikli Haller” başlığı altında tasarlayarak bir ya da birden fazla kişiyi öldürmek suçunun tanımı yapılmış ve bu suça verilecek olan ceza öngörülmüştür. 

İlgili yasa maddesinin a bendine göre tasarlayarak kasten adam öldürme suçu: “Kasten öldürme suçunun, tasarlayarak işlenmesi halinde, kişi ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılır” demiştir. 

İlgili kanun maddesinde tasarlamak eylemi: bir işi önceden planlamak ve bu plana uygun şekilde eyleme geçmek olarak tanımlanmıştır.

Silahla Kasten Öldürme Suçu

TCK madde 6/1-f maddesi, silahla kasten öldürme suçunun yer aldığı kanun maddesidir. Bu kanun maddesinde suçun tanımı yapılır ve suça verilecek olan ceza yer alır. Kanun maddesine göre ölüme neden olan her nesne silah sayılır. Mesela; tüfek, bıçak, tabanca, tırnak makası, araba anahtarı gibi nesneler ölüme neden olmuşsa, suç eyleminde kullanılan silahlar olarak nitelendirilir. 

Silahla kasten öldürme suçunu işleyen kişi ya da kişilere ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilir. 

Kasten Öldürme Suçunun İhmal Davranışıyla İşlenmesi

TCK madde 83, kasten öldür suçu eylemenin ihmal sonucunda işlenmesiyle ilgili açıklamaların yer aldığı kanun maddesidir. Bu kanun göre öldürme eylemenin ihmal suçu sonucu işlenmiş olması için aşağıdaki şartların bir araya gelmesi gerekir: 

• İki kişi aralarında sözleşme yapmışlardır ve taraflardan birisi sözleşmeye aykırı davranışlar sergilemiştir. Mesela ameliyat sırasında kanama meydana gelmesi ve doktorun kanamayı kasti olarak durdurmaması gibi. Ya da bir bakıcının, bakmakla sorumlu olduğu bir yaşlı kadına günlerce yemek vermemesi gibi. 

• Bir kişinin görevi olmasına karşın görevinde ihmalkar davranması ve bunun sonucunda kişi ya da kişilerin ölümüne neden olması suçu da ihmal nedeniyle kasten öldürme suçunu meydana getirir. Mesela bir anne 2 aylık bebeğini evde yalnız bırakmıştır. Günlerce evde yalnız kalan bebek açlıktan ölmüştür. 

• İhmal nedeniyle kasten öldürme suçuna sıklıkla trafik kazalarında şahit oluyoruz. Aracının gereken bakımını yaptırması gereken kişiler araçlarının bakımlarını aksatıyorlar. Ayrıca araçlarında arıza olduğunu bilmelerine karşın, arızayı giderecek önlemler almıyorlar. Bu davranışın sonucunda meydana gelen trafik kazalarında onlarca kişi ölebiliyor. Ya da kırmızı ışıktan geçen ve yayaya çarpan ve yayanın ağır bir şekilde yaralanmasına neden olan kişi, yaralı olan yayayı o halde bırakması gibi.

İlgili kanun maddesine göre yukarıdaki eylemlerden birisinin dahi gerçekleşmiş olması, suçun işlenmiş olması için yeterli sayılmaktadır. 

Canavarca Hisle ve Eziyet Çektirerek Adam Öldürme Suçu

TCK madde 82/1-b maddesinde canavarca hisle ve eziyet çektirerek kavramı: öldürme eyleminden zevk alınması, kişi ya da kişiler can çekişirken zevkle izlenmesi olarak tanımlanmıştır. 

Yargıtay’a göre ise bu suç eylemi: “Toplumunun ortak bilincinin ve vicdanının kabul etmeyeceği vahşi bir kötülük” olarak tanımlanmıştır.

Eziyet çektirme, suç olan fiilin zamana yayılmasıdır. 

Bu suçu işleyen kişi ya da kişiler hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası kararı verilir. 

Kan Gütme Saikiyle Adam Öldürme Suçu

Bir yakını ya d arkadaşı biri ya da birileri tarafından öldürülen kişi intikam almak amacıyla cinayet işlemiştir. TCK madde 82/1-j maddesine göre bu suçun tanımı kan gütme saikiyle adam öldürme olarak adlandırılır.

Ülkemizde bu suça verilecek en net örnek kan davalarıdır. 

Türk Ceza Kanununa göre bu suçun gerçekleşebilmesi için aşağıdaki şartların oluşması gerekir: 

• Kişinin birisini öldürmesine neden olay, bir önceki olaya dayanmalıdır ve bu olay da ölümle sonuçlanmalıdır. 

• Olayın faili, cinayeti işleyen kişiyi öç alma duygusuyla öldürmüş olmalıdır. Yani ortada intikam olayının olması gerekir. 

• İlk öldürülenle suçun faili arasında kan hısımlığı olması şart değildir. Yalnızca suçun intikam alma duygusuyla işlenmiş olması yeterlidir. 

• İlk öldürme olayı ile sonradan işlenen cinayet arasında uzun bir süre geçmelidir. Süre mefhumunun amacı, cinayeti sonradan işleyen kişinin; acı, kızgınlık ve öfkeden arınmasının gerçekleşmesidir. Yani bir olayda uzun bir süre geçerse, olay anındaki kızgınlık ve öfke ortadan kaybolur. Uzunca bir süreden sonra cinayet işlenmişse, bunun anlamı geleneklerin etkisiyle bir görevi yerine getirme olacaktır.

İlgili kanun maddesinde tanımlanan bu suçun işlenmesi durumunda suça verilecek olan ceza ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıdır. 

Namus ve Töreler Nedeniyle Adam Öldürme Suçu

Kanunlarımız ve anayasa, insanların kendi adaletini uygulamalarını ve kendi kurallarına göre yaşamalarını yasaklamıştır. İnsanlar kendi kurallarına göre yaşarlarsa, toplumda düzen bozulur, kargaşa ve kaos baş gösterir. Adalet ve kanunlar bu yüzden vardır ve zaten toplum düzenini sağlayan kanunlar, o toplumun içinde yaşayan insanlar tarafından oluşturulmuştur. 

Namus ve töreler nedeniyle adam öldürme suçu da insanların kendi adaletlerini uygulamasından ibarettir. 

Kendi adaletini uygulamaya çalışan yani töre ve namus nedeniyle bir ya da birden fazla kişiyi öldüren kişiye haksız tahrik indirimi uygulanmaz. Bu kişilerin işledikleri suçun cezası müebbet hapis cezasıdır. 

Kamu Görevlisinin Kasten Öldürülmesi Suçu

Görev başındayken ya da değilken, ya da geçici olarak görevli olduğu sürede kamu görevlisini öldürmek suçtur. TCK madde 6-c’de bu durum net bir şekilde ortaya koyulmuştur. 

Aynı yasa maddesine göre kamu görevlileri: avukatlar, dava tanıkları, bilirkişiler, devlet memurları olarak açıklanmıştır. 

Suçu işleyen kişi ya da kişiler ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılırlar. 

Kadına Karşı İşlenen Kasten Öldürme Suçu

Dünya genelinde kadınlar, erkeklere oranla daha güçsüz kabul edilirler. Bu yüzden kadınlar için erkeklere oranla daha çok koruyucu nitelikte kanun maddeleri meydana getirilmiştir. 

TCK madde 82/1-f maddesi, kasten adam öldürmenin kadına karşı gerçekleştirilmesini ele alır. Bu kanun maddesine göre kadının özellikleri önemli değildir. Yani kadının hamile olması, öldüren kişiyle aralarında akrabalık bulunması gibi etkenlerin hiçbir önemi yoktur. 

Bu suçu işleyen kişi ya da kişiler ilgili kanun maddesine göre ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılırlar.

Kasten Öldürme Suçunun Beden ve Ruh Olarak Kendisini Savunamayacak Durumda Olan Kişilere Karşı İşlenmesi

Zihinsel engelliler, bedensel engelliler, yaşlılar, hamile kadınlar, kısacası bedensel ve ruhsal olarak kendilerini savunamayacak durumda olanlara karşı işlenen suç eylemidir. TCK madde 82/1-e maddesinde bu suç eylemi detaylı olarak tanımlanmış ve suça verilecek olan ceza belirlenmiştir. 

Kendisini savunamayacak durumda olan kişilerin durumu adli tıp incelemesi sonrasında ortaya çıkarılır. 

Suçu işleyen kişi ya da kişilere ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilir.

Kasten Öldürme Suçunun Üstsoy ya da Altsoydan Birisine Karşı İşlenmesi

TCK madde 82/1-d’ye göre alt ve üst soy kavramı; çocuklar, torunlar, torunların çocukları, büyükanne, büyükbaba ve eş olarak açıklanmıştır. Aynı kanun maddesine göre kan bağı olan bu kişilere karşı işlenen öldürme eylemi ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının verilmesi öngörülmüştür. 

Ağır ceza davalarına konu olan ve cinayetle ilgili olan diğer suçlar aşağıda sıralanmıştır: 

• Suçu gizlemek ve delillerini ortadan kaldırmak, 

• Suçu işleyememekten dolayı infiale kapılıp adam öldürme,

• Yangın, su baskını, batırma, tahrip, bombalama ya da nükleer, biyolojik ve kimyasal silah kullanarak öldürme suçu,

• TCK madde 88’e göre ihmal sonucunda kişi ya da kişilerin ölümüne neden olma.

Cinayet davası suçlarıyla ilgili olan kanun mevzuatını detaylı olarak incelemek için, https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuatmetin/1.5.5237.pdf bağlantısını ziyaret edebilirsiniz. 

Konya’da Cinayet Avukatı Hizmetini Güneyli Hukuk Bürosu Nasıl Vermektedir?

Konya hukuk bürosu olarak, cinayetle suçlanan müvekkillerimizin ifade alma ve sorulama işlemlerine onlara nezaret ederiz. Konya adliyesi ve diğer adliyelerde cinayet davalarına müdahil oluruz.

Cumhuriyet savcılarının iddianamelerini inceleriz. İtiraz edilmesi gereken noktalarda gerekli olan itirazlarımızı gerçekleştiririz. 

Davaya konu olan tüm delillerin detaylı bir şekilde incelenmesini sağlarız. Mahkemede ifadesine başvurulan tanıkları dinleriz ve itirazlarımızı yaparız. Tanıklarımızı ve müvekkillerimizi dava süreci hakkında bilgilendiririz. 

Bilirkişi raporlarını inceler ve analiz ederiz. 

Uzman ve deneyimli Konya avukat personelimizle ilk derece mahkemelerinin verdiği kararlara itiraz ederiz. Temyiz sürecini takip ederek müvekkillerimiz açısından sonuçlanmasına gayret ederiz.

Müvekkillerimize her konuda danışmanlık hizmeti sağlarız.

Cinayet Avukatı ile Cinayet Suçu Davası Nasıl Açılır?

Konya cinayet avukatı, ağır ceza ve ceza davalarını açmaya yetkili değildir. Ceza ve ağır ceza davalarının açılıp açılmayacağına, o davalara bakan mahkemeler karar verir. 

Cumhuriyet savcıları suçu öğrendikten sonra, suçla ilgili soruşturma yaparlar. Soruşturmayı tamamladıktan sonra suçla ilgili iddianame hazırlarlar. İddianamenin tamamlanmasından sonra ilgili mahkemeye başvuruda bulunurlar. Mahkeme iddianameyi inceler ve dava açılıp açılmayacağına karar verir. 

Konya cinayet avukatı ise tüm bu süreçlerde müvekkilinin yanında olur. Sorgulama ve ifade alma işlemlerinde herhangi bir hukuksuzluğa meydana vermemek adına müvekkiline nezaret eder. İddianamede delile dayanmayan ve asılsız bir suçlama söz konusu olduğunda, iddianameye itiraz eder. 

İlk derece mahkemelerinin verdiği kararlara itiraz ederek, dava dosyasını bir üst mahkemeye taşır. Süreci sonuna kadar takip ederek müvekkilinin haklarını korumaya çalışır. 

Cinayet Suçu Davaları Ne Kadar Sürer?

Ceza ve ağır ceza davaları en uzun süren davalardır. Bazı suçlarda sadece savcılık makamının iddianame hazırlaması bile 6 ayı bulmaktadır. Yasalara göre ortalama olarak ceza ve ağır ceza davalarının 1 sene gibi bir sürede tamamlanması gerekir. Ancak uygulamada bu süreler geçerli değildir. Mahkemelerin dosya yükünün fazla olması, bilirkişi incelemelerinin uzun sürmesi, tanıkların dinlenmesi ve delillerin toplanması gibi nedenlerden dolayı ağır ceza davaları uzun sürebilmektedir. 

Dolayısıyla cinayet suçları ile ilgili davalarda kesin bir süre verebilmek imkansızdır. 

Konya Cinayet Avukat Olarak Verdiğimiz Hizmetler

Uzman ve deneyimli avukatlarımızla müvekkillerimizin hak kaybı yaşamasına engel oluyoruz. Hukuksuz sorgulama sonuçlarına itiraz ederek, müvekkilimizin mahkemede sağlıklı bir şekilde ifade verebilmesini sağlıyoruz. 

Müvekkilimize cinayet davasının her aşamasında destek oluyoruz. Müvekkillerimize her konuda danışmanlık hizmeti sağlıyoruz. 

SIKÇA SORULAN SORULAR

Cinayet avukatı ücretleri ne kadar?

Ceza ve ağır ceza davaları vekalet ve danışmanlık ücretleri için bizleri aramanız yeterlidir. 

Konya’da en iyi cinayet avukatını nasıl bulabilirim?

Konya ilinin en iyi cinayet avukatlarından hizmet almak için bizleri hemen arayın. 

Cinayet avukatı ne yapar?

Müvekkilini cinayet davalarında en iyi şekilde savunur. Bilirkişi raporları ve tanıkların ifadelerine göre savunma yapar. İlk derece mahkemelerinin kararlarına karşı temyiz aşamasını başlatır.

Cinayet davalarında yetkili ve görevli mahkeme hangisidir?

Cinayet suçlarında; Ceza mahkemeleri, sulh ceza mahkemeleri ve asliye ceza mahkemeleri yetkili ve görevlidir.

Leave A Reply