Kolluk kuvvetleri tarafından göz altına alma, ifade ve sorgu işlemleri 5271 sayılı Türk Ceza Kanunu ve 8197 sayılı Yakalama, Gözaltına alma ve ifade alma yönetmeliğine göre gerçekleştirilir. İlgili kanunlara göre gerçekleştirilmeyen ifade alma işlemleri hukuksuzdur. Konya ifade avukatı, müvekkillerine ifade alma işlemleri sırasında nezaret ederek, hukuksuzlukları engellemeye çalışır.
İfade Avukatı Nedir ve Neler Yapar?
Konya en iyi ifade avukatı, Türk Ceza Kanunu ve ilgili kanunlarda uzman, ifade alma işlemlerinde deneyimli hukuk fakültesi mezunu kişidir.
Deneyimi ve uzmanlığı gereği müvekkili adına ifade alma işlemlerinde müvekkiline nezaret eder.
İfade Verme ve Avukatın İfadede Bulunması Zorunluluğu
Suçla ilgili şikayette ya da kişinin suçüstü yakalanması sonucunda sanık olan kişi karakola getirilir. Kolluk kuvvetleri tarafından ilk ifadesi karakolda alınır. İfade alma işlemleri ise CMK madde 150’ye göre yapılmalıdır. Yani göz altına alınan kişinin talep etmesi halinde ifade alma işlemlerinde avukat bulundurma zorunluluğu vardır.
Eğer göz altına alınan kişi talep ettiği halde avukat talebi yerine getirilmezse ve ifade alma işlemi tutanak altına alınırsa, mahkemede sanık olan kişi talebinin yerine getirilmediğini beyan edebilir. Bu durumda alınan ifade mahkeme tarafından geçersiz sayılır.
Eğer göz altına alınan kişinin avukat tutacak parası yoksa ve yine de avukat talebinde bulunmuşsa, bu durumda baro tarafından kendisine ücretsiz avukat tahsis edilir.
Avukatın İfade İşlemlerinde Bulunmasının Zorunlu Olduğu Haller
CMK madde 150’ye göre ifade alma işlemleri sırasında Konya avukatı bulundurma zorunluluğu aşağıda sıralanan hallerde gerçekleşir:
• CMK 150/2’de de belirtildiği gibi sanıklar 18 yaşından küçükse, ifade alma işlemleri sırasında avukat bulundurma zorunluluğu vardır.
• Sağır ve dilsiz kişilerin ifadesi sırasında hem Kartal ifade avukatı, hem de işaret dilini bilen uzman bulundurulmak zorundadır.
• Alt sınırı en az 5 yıl olan ceza alması söz konusu olan sanıkların ifadelerinde avukat bulundurma zorunludur.
• Savcı tarafından sanık hakkında tutuklama talebinde bulunulmuşsa, ifade işlemleri sırasında avukat bulundurulmalıdır (CMK madde 101/3).
• Eğer sanık, seri muhakemeleri usulü ile yargılanması ihtimali varsa, CMK madde 250’ye göre ifade sırasında avukat bulundurulmalıdır.
İfade Alma ve Sorguda Yasak Olan Yöntemler
CMK madde 148’e göre ifade alma işlemleri sırasında yasak olan fiiller vardır. bu fiiller aşağıda sıralanmıştır:
• CMK madde 148/1’e göre ifade sırasında sanıklara işkence yapılamaz.
• CMK madde 148/3-4’e göre sanıkların avukatları hazır olmadan ifade alınamaz. Alınsa bile sanığın mahkemede ifadesi doğrultusunda kolluk kuvvetleri tarafından alınan ifade geçersiz sayılır.
• Sanığa ifade alma işlemleri sırasında kötü davranılamaz.
• Sanığa işkence yapılamaz.
• Bedensel ve ruhsal olarak yorulamaz.
• Aldatılamaz.
• Cebir ve tehditte bulunulamaz.
• Bazı araçlar kullanılarak sanığın iradesini kırmaya çalışmak suçtur.
• Kanuna aykırı olarak verilen vaatler sonunda alınan ifade geçersizdir.
Yani ilgili kanun maddesine göre göz altına alınan kişi hür iradesiyle ifade vermelidir. Dışarıdan yapılacak herhangi bir müdahale, sanığın hür iradesini engelleme olacağından ifade alma işlemi gerçek manada geçersiz olacaktır.
İfade alma ile ilgili olan CMUK mevzuatını,
https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuatmetin/1.5.5271.pdf buradaki bağlantıdan detaylı olarak inceleyebilirsiniz.
Konya’da İfade Avukatı Hizmetini Güneyli Hukuk Bürosu Nasıl Vermektedir?
Konya hukuk bürosu olarak, müvekkillerimizin talebi doğrultusunda kolluk kuvvetleri ya da savcılar tarafından gerçekleştirilen ifade alma işlemlerinde onlara nezaret ediyoruz.
Konya ifade avukatı olarak ifade işlemlerini tutanak altına alıyoruz. Herhangi bir olumsuzluk durumunda ifade alma işlemlerinin hukuka uygun olmadığını mahkemede dile getiriyoruz.
Konya İfade Avukatı Olarak Verdiğimiz Hizmetler
Başta Konya adliyesi olmak üzere, birçok adliyede ve birçok davada müvekkillerimizin savunmasını gerçekleştiriyoruz. İfade alma işlemleri sırasında müvekkillerimize nezaret ediyoruz.
İfade alma işlemi oldukça ciddidir. Çünkü ceza ve ağır ceza davalarında delil olarak kullanılır. Yanlış yapılan ifade ya da zorla alınan ifade sonucunda kişi hak etmediği halde yıllarca ceza alabilir.
Bu durumun önüne geçmek adına alanında uzman Konya ifade avukatı yardımı almak yararlı olacaktır. Avukat hem ifade alma işlemi sırasında, hem de mahkemede haklarınızı sonuna kadar savunacaktır.
SIKÇA SORULAN SORULAR
İfade avukatı ücretleri ne kadar?
İfade avukatı vekalet ve danışmanlık ücretleri için bizleri aramanız yeterlidir.
Konya’da en iyi ifade avukatını nasıl bulabilirim?
Konya’daki en iyi ifade avukatlarından hizmet almak için bizleri hemen arayın.
İfade avukatı ne yapar?
Müvekkilinin ifadesinin kanuna uygun olarak alınıp alınmadığını inceler. Hukuksuz ifadelere karşı mahkemede savunma gerçekleştirir.
Hukuka Aykırı İfade ve Sorgu Ne Demek?
CMK madde 148’deki unsurlar gerçekleşmişse, sanığın ifade ve sorgu işlemi hukuka aykırı olarak gerçekleşmiş demektir.