Yabancılar Hukuku

6458 sayılı Yabancılar ve uluslararası koruma kanunu ve ilgili diğer kanunlar, yabancılar hukuku dayanağını oluşturmaktadır. 

Yabancılar hukuku, yurtdışından gelen ancak vatandaş olmayan kişilerin haklarını korumayı amaçlar. 

Yabancılar Hukuku Neleri Kapsar?

Hangi ülkeye giderseniz gidin, o ülkenin kanunlarına uymak zorundasınız. Bunun yanı sıra tüm ülkelerde, çalışmak için ya da turist olarak gelen yabancılar için özel kanunlar mevcuttur. Ayrıca göçmen ve mülteci statüsüne sahip olanlar için de ilgili kanunlar ülkeler tarafından düzenlenmiştir.

Ülkemizde konsolosluklar, göç idaresi ve diğer kamu kuruluşları, ilgili kanunlara göre hareket ederek, yabancıların haklarının korunmasına yardımcı olurlar. Göç idaresi kurumu; ikamet izni, aile ikamet izni, eğitim amaçlı yapılan başvurular, mülteci ve göçmen statüsünde olanların başvuracakları kurumun adıdır. 

Göç idaresi kurumu ülkemize göç etmek isteyen kişilerin durumunu yakından takip eder. Herhangi bir olumsuzluk durumunda müdahale eder. Gerektiği durumlarda sorun yargıya taşınır. 

Yabancılar hukukunda, özel statülü yabancılar kavramı vardır. NATO mensupları, ülkemize sığınan mülteciler ve vatansızlar için ayrı kanun maddeleri düzenlenmiştir. Kanun maddeleri belirlenirken, uluslararası anlaşmalar gözetilir. 

Ülkemizde yabancıların Türk vatandaşları ile evlenebilmesi için bazı prosedürleri yerine getirmeleri gerekir. Evlenmek isteyen yabancı ülkenin vatandaşı öncelikle göç idaresine, evlendirme dairelerin, eğer evleneceği kişi köyde ise muhtara başvuruda bulunur. 

Başvuruda bulunabilmesi için bazı belgeleri tamamlaması gerekir. Bu belgelerden birisi ve en önemlisi bekarlık belgesidir. Bekarlık belgesi, vatandaşı olunan ülkenin konsolosluklarından temin edilebilir. Bekarlık belgesi alındıktan sonra İstanbul Valiliği Hukuk İşleri Müdürlüğüne teslim edilir. 

Eğer bekarlık belgesi Ankara’daki büyükelçiliklerden alınmışsa, Dış İşleri Bakanlığına teslim edilir. 

Eğer yabancı ülkenin vatandaşları bekarlık belgesini kendi ülkelerinden alıp gelmişlerse, bağlı oldukları ülkelerin büyükelçiliklerine onaylattırmaları gerekir. Apostil onayı da yapılabilir. 

Ülkemiz vatandaşı ile evlenmek isteyen kişilerin ülkemizde ikamet göstermeleri gerekir. İkamet gösterebilmeleri için ise ikamet izni almış olmaları gerekir. Genel olarak yabancı ülke vatandaşları, kiraladıkları evleri ikamet olarak göstermektedirler. 

Eğer ortada boşanma gibi bir durum varsa, ilgili mahkemeye başvuruda bulunulması gerekir. Eğer boşanma davası yabancı ülke topraklarındaki mahkemelerde açılmışsa ve hala devam ediyorsa, mahkeme sonucunun beklenmesi gerekir. Yabancı ülke mahkemesinin Türk Mahkemeleri tarafından tanınmış olması gerekir. Eğer yabancı ülke mahkemeleri, Türk mahkemeleri tarafından tanınmıyorsa, tenfiz davası açılarak tanınma prosedürü yerine getirilebilir. 

Yabancılar ve uluslararası koruma kanunu madde 54 kapsamında, kanun maddesine aykırı davrananlar sınır dışı edilir. Deport işlemi, ülke kanunlarına uymayan yabancı uyruklu kişilerin ülke dışına çıkarılması işlemidir. 

Yabancı hukuku kapsamında aşağıdaki konular da önemlidir: 

• Yabancı uyruklu kişilerin ülkemizde ticaret yapma şartları,

• Alım-satım, taşıma, inşaat ve hizmet sözleşmelerinin hazırlanma usulleri,

• Yabancıların Türk bankalarında mevduat hesabı açmaları,

• Yabancılara yönelik uygulanacak kovuşturma ve soruşturma işlemleri,

• Interpol aramalarının iptal edilmesi,

• Tenfiz, mal paylaşımı, velayet ve miras gibi konular.

Yabancılar hukuku ile ilgili mevzuat bilgilerini, 

https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.3.7338.pdf

Bağlantısından detaylı olarak inceleyebilirsiniz.

Güneyli Hukuk Bürosu Yabancı Hukuku Kapsamında Hangi Hizmetleri Verir?

Vatandaşlık alma ve evlilik işlemlerinin yanı sıra aşağıdaki hizmetleri, müvekkillerimize veriyoruz: 

  • Çalışma izni başvuruları ile ilgili sorunların giderilmesini sağlıyoruz. 
  • Oturum izni alma, vatandaşlık işlemleri, evlilik işlemleri ve mülk edinme gibi konularda yardımcı oluyoruz. 
  • Ülkemizdeki yabancıların karşılaştıkları haksızlıklara müdahale ediyoruz ve yasal yollardan onların haklarını aramalarına yardım ediyoruz. 
  • Yabancıların alacakları ile ilgili; icra, haciz ve davaları gibi konularla ilgileniyoruz. 
  • Ülkemizde şirket kurmak isteyen yabancılara, yabancılar hukuku kapsamında yardımcı oluyoruz. 
  • Ülkemizde şirket kuran ve alım satım sözleşmeleri imzalayan ve bu konuda sorun yaşayan kişiler için gerekli olan işlemleri gerçekleştiriyoruz. 
  • Hizmet sözleşmeleri ile ilgili sorun yaşayanlar için gerekli prosedürleri uyguluyoruz. 
  • Müvekkillerimize danışmanlık hizmeti sağlıyoruz. 
  • Ayrıca tüm sorunlar için arabuluculuk hizmeti sağlıyoruz. 
  • Mevduat hesabı açmak isteyen yabancılara yardımcı oluyoruz. 
  • Kolluk kuvvetleri tarafından haksız yere göz altına alınan, ifadesi ve sorgusu hukuksuz bir biçimde yapılan kişilerin haklarını arıyoruz. 
  • İnterpol tarafından haklarında hukuksuz bir biçimde yakalama kararı çıkarılan müvekkillerimize yardım ediyoruz. 
  • Evlilik, boşanma ve miras konularında yabancı uyruklu kişiler yardımcı oluyoruz.